Național Stire

Benzina s-a scumpit cu 12,7% în prima jumătate a acestui an

19.07.2021 ⋅ 0 comentarii

Benzina a continuat să se scumpească la începutul acestui an, prin urmare a scăzut și accesibilitatea pentru acest tip de carburant a șoferilor români.

Analiștii au calculat câți litri de benzină pot fi cumpărați pentru salariul mediu în diferite țări europene. Pentru al treilea an consecutiv, liderul neînvins al clasamentului este Elveția, cu 3.582 litri de carburant. În România, benzina s-a scumpit cu 12,7% în primele șase luni ale anului, iar un român cu un venit mediu poate cumpăra 670 litri de benzină, arată datele unui studiu de piață, citat de Digi24.

În România, potrivit celor mai recente date INS, salariul mediu brut este de 5.804 de lei pe lună. Asta înseamnă că un român poate cumpăra 669 litri de benzină cu acest venit. Țara noastră ocupă astfel locul 10 în topul scumpirilor la benzină. În anul precedent, românii puteau cumpăra 673 litri de benzină cu un salariu mediu. Motivul – benzina era mai ieftină cu 12,7%.

În ceea ce privește accesibilitatea, Elveția este liderul în Europa, un elvețian permițându-și 3.582 litri. Luxemburg se află pe locul doi cu 2.955 litri și Danemarca, un locuitor putând cumpăra 2.328 litri luând în calcul salariu mediu brut din această țară.

Sursa: wall-street.ro


fashiondays.ro