Național Stire

Vom avea o nouă taxă auto din această toamnă!

21.07.2021 ⋅ 0 comentarii

Ministrul Mediului a făcut anunțul oficial: vom avea o nouă taxă auto din această toamnă, acest pas fiind inevitabil. Măsura va fi luată pentru a scoate de pe șosele mașinile mai vechi de 15 ani.

Taxa auto este noul bau-bau pe care ni-l flutură autoritățile obsedant de frecvent în ultimele luni. Fără doar și poate, pentru a ne obișnui cu ideea. Ideea este că mașinile mai vechi de 15 ani trebuie să dispară de pe șosele, iar singura soluție imaginată de ministrul mediului, Tanczos Barna, este introducerea unei taxe auto prohibitive care să-i forțeze pe proprietari să scape de mașinile vechi.

Nu e ca și când românii nu și-ar dori să aibă mașini noi – pur și simplu fiecare familie cumpără ceea ce își poate permite în funcție de bugetul fiecăruia. De cele mai multe ori, acest buget nu sare de 3.000 de euro, iar în această zonă întâlnim exact mașini second-hand cu vârste de peste 10 ani. Prin urmare nu e de mirare că 75% din mașinile cumpărate în România sunt mașini second hand, mai vechi de 8 ani.

Potrivit lui Tanczos Barna, o nouă măsură pentru restricționarea mașinilor mai vechi de 15 ani va fi luată în cel mai scurt timp, înainte de finalul acestui an. Este recomandarea Uniunii Europene, după ce Guvernul a inclus în PNRR finanțarea construcției de autostrăzi. Ministrul Mediului evită însă să vorbească despre o taxă, cu toate că acest cuvânt este pe buzele tuturor.

O nouă taxă auto din această toamnă: Cât de mare va fi aceasta?

„Comisia ne-a recomandat să găsim o soluţie pentru maşinile mai vechi de 15 ani. Este o măsura asumată de Guvern prin faptul că am mers mai departe pe această linie cu infrastructura de transport finanţată parţial prin PNRR şi o asumare de reformă în acest domeniu. Va exista pentru maşinile mai vechi de 15 ani cu siguranţă o măsură într-un timp relativ scurt. Se discută acum la nivel guvernamental cu ministerele de resort care ar fi varianta”, a spus Tanczos la TVR1, întrebat despre o posibilă viitoare taxă auto.

Întrebat cât de mare ar putea fi taxa pentru aceste maşini, ministrul a răspuns că nu s-a discutat efectiv de taxă şi probabil nu va fi aplicată de Ministerul Mediului.

„Nu am discutat de taxă efectiv şi nu am discutat de dimensiunea taxei şi probabil nu va fi aplicată de Ministerul Mediului. Din punctul meu de vedere trebuie o măsură în balans, adică să avem şi un sprijin pentru cei care renunţă şi, în paralel, să avem o altă abordare pe taxe locale, de exemplu. Să vedem care va fi soluţia care va fi propusă până la urmă de Guvern. Încă o dată: este o măsură cerută şi de Comisia Europeană şi va fi implementată probabil în cel mai scurt timp”, a explicat ministrul.

Sursa: promotor.ro

fashiondays.ro