Național Cultura Stire

Muzica aduce bucurie! Astăzi are loc primul concert din cadrul Turneului Internațional Stradivarius 2021 ”Odă Bucuriei”

26.07.2021 ⋅ 0 comentarii

Ediția a XIVa a Turneului Internațional Stradivarius prezintă Simfonia a9a - "ODĂ BUCURIEI" - compusă de Ludwig van Beethoven, într-o transcripție pentru vioară și pian de Hans Sitt, în perioada 25iulie-11august, o serie de 13 concerte în Catedrale și spații inovative din România.

Violonistul Alexandru Tomescu declară: "Cu înfrigurare, în ciuda temperaturilor toride de afară și cu un entuziasm trepidant, aștept cu maximă nerăbdare plecarea în Turneul Internațional Stradivarius 2021- "ODĂ BUCURIEI". Este un proiect muzical provocator, în care doi muzicieni își asumă întreaga încărcătură emoțională și muzicală a Simfoniei a9a de L.v.Beethoven. Transcripția încredințează viorii și pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenți, în mod normal, pe scenă la un asemenea program: orchestra simfonică, corul, cei patru soliști, dirijorul…Mesajul pe care ni-l transmite celebra odă este clar și dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poți fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanțare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă și celestă. Până în momentul de față, nu există tipărită o variantă completă în limba română a Odei Bucuriei a lui Schiller. Vă mulțumim că iubiți muzica și vă așteptăm la concerte cu tot dragul, pentru a sărbători bucuria și prietenia."

Cu multă bucurie, anunțăm publicului iubitor de muzică clasică seria de 13 concerte în România, între 25 iulie și 11 august, susținute de Violonistul Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu și pianistul spaniol Josu de Solaun.

Turneul Internațional Stradivarius 2021 - "ODĂ BUCURIEI" vine cu primul concert pe 26 iulie, ora 18:00, la Sibiu-în curtea exterioară a Muzeului Brukenthal, care aniversează 3 secole de la nașterea Baronului Samuel von Brukenthal. Seria de concerte continuă cu Reșița - 27 iulie, ora 20:00 în exterior, Centrul Civic (piațeta din fața Primăriei), apoi Timișoara - 28 iulie, ora 19:30 - Biserica Romano-Catolică "Elisabetini", Oradea - 29 iulie, ora 19:30 - Catedrala Greco-Catolică "Sfântul Nicolae", Bistrița - 31 iulie - Sinagoga, Cluj - 1 august, ora 20:00-Biserica Romano-Catolică "Sfânta Treime-Piarista", Sebeș - 3 august, ora 19:30 - Catedrala Evanghelică-Reformată, Brașov - 5 august, ora 19:30-Biserica Neagră, Ghimeș-Făget/Bacău - 6 august, ora 19:30-Biserica Catolică Mică, Mihăileni/Botoșani - 8 august, ora 12:00 - Căminul Cultural, Târgu-Jiu - 11 august, ora 20:00- Parcul Coloanei Fără Sfârșit a lui Brâncuși și BUCUREȘTI cu două concerte: 9 august, ora 19:30- Catedrala "Sfântul Iosif" și 10 august, ora 19:00-Sala Radio.

Acum 14 ani, Turneul Stradivarius a pornit de la o idee și trebuia să se întâmple măcar o singură dată: Vioara Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, trebuia să ajungă la cât mai mulți spectatori, adevărații proprietari ai instrumentului, declara Violonistul Alexandru Tomescu. Astăzi, acest proiect este un adevărat experiment cultural, care continuă, an de an și spune poveștile muzicii clasice, adevărate, pentru că avem încredere în puterea lor de a sprijini comunitatea să înțeleagă, să empatizeze, să descopere muzica și să participe. Credem că Turneul Stradivarius a strâns astăzi o colecție a celor mai frumoase și inspirate muzici ale secolelor, o serie de povești pe care le găsești rar și pe care le iubești toată viața.

"Muzica este cea care aduce bucurie și îi aduce împreună pe oameni. Sunt extrem de emoționat și am un sentiment de bucurie imensă că, împreună cu bunul meu prieten și partener, Alexandru Tomescu, vom porni în acest an în Turneul Stradivarius. Acest proiect, cu concerte în toată România, este, pentru mine, o călătorie culturală și muzicală pe care mi-am dorit-o de mult timp, pentru că este țara pe care o iubesc la fel de mult ca pe Spania-țara mea de origine și emoția întâlnirii live cu publicul este extrem de puternică. Cred că în aceste momente, nimic nu poate fi mai potrivit ca această propunere muzicală- Simfonia a 9a - "ODĂ BUCURIEI" de Ludwig van Beethoven, într-o transcripție pentru vioară și pian după Hans Sitt, pentru că Bucuria și Prietenia sunt cele mai puternice emoții ale unui om. Vă așteptăm la concerte pentru că doar împreună aducem Bucurie și celebrăm Prietenia", declară pianistul spaniol, Josu De Solaun.

Pericolul cu care se confruntă întreaga lume, în aceste zile, ne-a impus noi reguli sociale. Cu toate acestea, trebuie să încercăm să convertim sentimentele negative în experiențe pozitive, să le folosim în mod creativ, acum și în viitor. Violonistul Alexandru Tomescu a încercat, în toată această perioadă, menţinerea legăturii cu publicul prin intermediul tehnologiei, câteva concerte broadcasted live, întâlnirile cu studenții, când live, când online și, provocarea cea mai mare continuă să fie Turneul Stradivarius și întâlnirea directă și emoționată cu publicul.

Programul "ODĂ Bucuriei" (1785) are durata de 75 min și este renumită și pentru grandiosul final coral pe versurile poetului și istoricului german, Friedrich Schiller și este una dintre cele mai renumite compoziții ale lui Ludwig van Beethoven. Mai este renumită și pentru că această simfonie este actualul imn oficial al Uniunii Europene, având premiera în 1827. Așa cum spunea și Sergiu Celibidache: "Beethoven, fiind surd atunci când a scris simfonia, a avut nevoie de o pute... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro