Stire Cultura

Fascinanta poveste a scaunului cu spătar în formă de cap de indian confecționat la Bonțești, la începutul sec. XX

28.07.2021 ⋅ 0 comentarii

Povestea fascinantă a unui exponat din colecția de etnografie a Complexului Muzeal Arad, un scaun din lemn cu spătar în formă de cap de indian, confecționat în localitatea Bonțești (județul Arad), la începutul secolului XX, de către un localnic, fost muncitor sezonier forestier în America. 

Ca tehnici de lucru s-au folosit tăierea cu fierăstrăul, cioplirea cu securea, fasonarea cu mezdreaua (cuțitoaia), găurirea cu sfredelul, îmbinarea componentelor. Scaunul este din lemn de fag fiind format din următoarele părți: patru picioare lungi cioplite în opt fețe, tăblia scaunului și spătarul în formă de ”cap de indian”. Culoarea este cea naturală, a lemnului. Ceea ce intrigă însă, este tocmai acest spătar cu forma sa ciudată. De la bun început era clar că spătarul are un profil antropomorf, iar acest lucru este des întâlnit la multe scaune din Țara Zărandului și din Bihor.

 Întrebarea era de ce tocmai forma de ”cap de indian”? Etnografii de la Complexul Muzeal Arad aveau să primească răspuns la această întrebare în urmă cu 10 ani, atunci când au fost vizitați de un fost coleg, cel care în anul 1977 achiziționase piesa de mobilier. 

Localnica din Bonțești care oferea scaunul, la acea dată, muzeului spre vânzare, povestea că l-a moștenit de la bunicul său. Acesta fusese în America pe la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX. Omul plecase cu gândul să muncească acolo, să câștige bani și să se înt... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății