Stire Cultura Religie

(FOTO) Tinerii din 7 parohii arădene au susținut un concert caritabil la Prunișor pentru Iasmina, fetița de 9 ani diagnosticată cu o boală gravă

01.08.2021 ⋅ 0 comentarii

„Avem o țară / Avem troițe sfinte, altare și icoane / Și candeli ard cu mii de pâlpâiri....”

Deloc întâmplător am început cu versurile poeziei lui Radu Gyr, cântată atât de hotărât de Corul ”Sfântul Stelian” la finalul concertului caritabil susținut în prima zi din Postul Adormirii Maicii Domnului în Parohia Prunișor. Pentru că încercând a cuprinde cu sufletul bucuria momentului pentru care străbătusem peste 90 de km, al 10-lea vers din ”Avem o țară” avea să definească cel mai bine ceea ce tocmai văzusem și simțisem: „Și candeli ard cu mii de pâlpâiri....”. Satul românesc era mai viu ca niciodată, plin de culoare, înveșmântat în straie populare, bucurie și lumină. Candelele despre care cântaseră, pâlpâiseră cu atât de multă viață din fața Sfântului Altar, încât de acum, ori de câte ori vom vedea sau ne vom imagina harta Aradului, în dreptul satului Prunișor va fi o candelă aprinsă, în care știm că arde neîncetat untdelemnul implicării, dragostei față de țară, față de aproapele și față de Dumnezeu.  

Împreună pentru o cauză nobilă, în prima zi din Postul Adormirii Maicii Domnului


La inițiativa Părintelui Florin-Ioan Avram din Parohia Ortodoxă Prunișor, preoții din satele învecinate au răspuns chemării acestuia de a întinde o mână de ajutor unui copil greu încercat. Este vorba de Iasmina, o fetiță care la doar 9 ani a fost diagnosticată cu o boală rară: Encefalită Sclerozantă Pess (o boală degenerativă rară, tardivă, cu o incidență de aproximativ 1 la 100 000 de cazuri). Părinții doresc să ajungă cu Iasmina la o clinică din Germania, însă pentru asta au nevoie de peste 17.000 de euro.  

Tocmai de aceea, tinerii de toate vârstele din Parohiile învecinate s-au întâlnit la Prunișor și și-au transformat vocile în mâini întinse spre alinarea suferinței Iasminei, iar pricesnele cântate, în rugăciuni spre cea în îl cărei post tocmai am intrat și la adăpostul căreia s-a desfășurat concertul caritabil ”La tine vin, Măicuță”.  

Iar cei care au cântat, s-au rugat și extraordinare costume populare au purtat, au fost următorii: 

  • Grupul de tineri din Parohia Cărand 
  • Grupul de tineri din Parohia Groșeni 
  • Grupul catehetic ”Sfântul Petru și Fevronia” din Parohia Moroda 
  • Grupul catehetic ”Sfântul Stelian” din Parohia Prunișor 
  • Corul de tineri din Parohia Sebiș I 
  • Grupul de tineri din Parohia Rădești 
  • Corul ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Parohia Hășmaș 
  • Corul ”Sfântu... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății