Național Religie Cultura Stire

Candela Sfântului Ștefan cel Mare, o candelă care unește. Află cum poți să te faci părtaș al unui proiect pentru veșnicie

13.08.2021 ⋅ 0 comentarii

Sunt momente în viață pentru care nu poți decât să fii recunoscător că le ești martor sau, cu atât mai mult, că le poți fi părtaș. Avem o șansă unică să ne unim nevăzut mâinile și sufletele prin participarea la confecționarea candelei care va sta pe mormântul Sfântului Ștefan cel Mare. Ideea unei candele aprinse bucură oricum, însă când povestea candelei despre care vorbim este una atât de profundă și menită a dăinui timpului, entuziasmul și dăruirea ar trebui să fie cu atât mai mari.  

Arc peste timp 1871 - 2021 

În zilele de 15 și 16 august 1871, studenții români au organizat „Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni” și „Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni”, la Mănăstirea Putna. Între organizatori și participanți au fost Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu, Ciprian Porumbescu și alți tineri care, la maturitate, au făcut eforturi mari pentru realizarea unirii culturale și teritoriale a românilor. 

Atunci, darul studenților pentru mormântul Sfântului Ștefan cel Mare a fost o urnă de argint maiestuoasă (înălțime 55 cm, diametru 28 cm, greutate 7 kg), păstrată astăzi în Muzeul mănăstirii, pe care se află înscrise cuvintele dedicatorii: „EROULUI, ÎNVINGĂTORULUI,/ APĂRĂTORULUI EXISTENȚEI ROMÂNE,/ SCUTULUI CREȘTINĂTĂȚII./ JUNIMEA ROMÂNĂ ACADEMICĂ/ MDCCLXX”. 

Astăzi, la 150 de ani de la acest eveniment, „participând la „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” și la Congresul studențesc aniversar, dorim, pe de o parte să îi cinstim pe organizatorii și participanții din 1871, iar pe de altă parte să reflectăm asupra aportului nostru la idealul continuu al unității națiunii române. Ca semn al continuității cu generația anului 1871 și al prețuirii pentru modelul pe care Sfântul Ștefan cel Mare îl reprezintă pentru români, darul studenților de azi pentru mormântul voievodului ne dorim să fie o candelă de argint în forma urnei dăruită în 1871.”, spun organizatorii evenimentului, care fac astfel un apel către studenții români de la universitățile din țară și din străinătate să contribuie financiar la realizarea acestui dar ce va fi depus pe mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în 15 august 2021. 

Mesajul inscripționat pe candelă: 

EROULUI, ÎNVINGĂTORULUI, APĂRĂTORULUI EXISTENȚEI ROMÂNE, SCUTULUI CREȘTINĂTĂȚII, MARELUI ROMÂN, SFÂNTULUI VOIEVOD ȘTEFAN CEL MARE. JUNIMEA ROMÂNĂ ACADEMICĂ MMXXI 

SERBAREA DE LA PUTNA – 150. CONTINUITATEA UNUI IDEAL 

Candela are înălțimea de 40 cm, este lucrată în argint, în tehnica f... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro