Național Stire Cultura

Regizorul Teatrului Național Radiofonic Dan Puican a încetat din viață la 88 de ani

15.08.2021 ⋅ 0 comentarii

Teatrul Naţional Radiofonic anunță cu durere încetarea din viaţă a maestrului DAN PUICAN, personalitate marcantă a Societăţii Române de Radiodifuziune, regizor cu o carieră artistică prodigioasă, încununată de numeroase premii şi distincţii.

Născut la 6 martie 1933, absolvent al Institutului de Teatru „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, în faimoasa Promoţie de Aur din 1956, ce-i cuprindea pe Gheorghe Cozorici, George Constantin, Silvia Popovici, Sanda Toma, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Amza Pellea ș.a., angajat, din 1963, al Societăţii Române de Radiodifuziune, regizorul Dan Puican a pus în undă peste 1000 de spectacole radiofonice, cu mari nume ale scenei româneşti din ultimele decenii. Trei dintre producţiile regizate de Dan Puican au primit Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic:„Patima roşie” de Mihail Sorbul în 1994, „Circul a plecat, leii au rămas” de Andrzej Mularczyk în 1998, şi, în 1999, „Caviar, vodcă şi bye-bye” de George Astaloş, creaţie ce a cunoscut o traiectorie artistică aparte, jucându-se, ca spectacol-lectură, la Paris, New-York, Bonn, Tel Aviv, Bruxelles, Viena, Copenhaga, Stockholm, Berlin, Műnchen, Londra, Madrid, Roma, Sidney şi în multe alte oraşe importante din întreaga lume. „Radioul este viața mea și-i datorez totul, precum și actorilor cu care am colaborat, deoarece numai datorită lor am putut realiza spectacole care vor rămâne în Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române”, mărturisea maestrul, în „Teatrul Național Radiofonic – volumul al II-lea (1973 – 1993)”.

În 2013, Annie Muscă i-a dedicat volumul „Dan Puican – Radioul este viaţa mea”, apărut la Editura Adevărul Holding.

Trei scurte mărturii ale colaboratorilor săi sunt extrem de semnificative.

Radu Beligan: „Mă emoţionează întotdeauna oamenii a căror fidelitate faţă de o instituţie devine legendară. Timp de decenii, Dan Puican şi-a pus talentul şi energia în servicul teatrului radiofonic, iar realizările lui au îmbogăţit Fonoteca de aur şi au prilejuit re... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro