Național Cultura Stire

Unele dintre cele mai cunoscute staruri masculine ale muzicii clasice internaționale vin la Festivalul Enescu 2021

17.08.2021 ⋅ 0 comentarii

Vladimir Jurowski, Vassily Petrenko, Jose Cura, Philippe Jaroussky, Gautier Capuçon și Leonidas Kavakos – la ediția jubiliară

Unele dintre cele mai cunoscute staruri masculine ale muzicii clasice internaționale – violoniști, violonceliști, pianiști și dirijori –, unii dintre ei fini cunoscători ai muzicii enesciene, vin la București, între 28 august și 26 septembrie, pentru ce-a de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu, conform festivalenescu.ro.

Publicul iubitor de muzică clasică va avea ocazia să asculte violiniști apreciați precum Maxim Vengerov, David Grimal și Nicolas Dautricourt, considerați adevărați ambasadori ai muzicii lui George Enescu. De asemenea, violoniști de renume precum Joshua Bell, Julian Rachlin, Dmitry Sitkovetsky, Leonidas Kavakos sau Renaud Capuçon se află în programul ediției jubiliare a Festivalului. Prezența unor virtuozi ai viorii este, pentru Festivalul Enescu, o adevărată tradiție, începută chiar de faimosul violonist Yehudi Menuhin, discipolul lui George Enescu, care s-a implicat în organizarea Festivalului atât după moartea Maestrului, cât și la relansarea evenimentului, în 1991.

Această ediție se poate remarca și prin repertoriu: staruri ale interpretării mondiale mută centrul gravitațional al programelor pe muzica secolului XX, lucru mai puțin obișnuit pentru stagiunile românești. Astfel, compozitori ca Zemlinky, Sibelius sau Ravel se regăsesc în programul acestei ediții.

Violonceliști de avergură precum Gautier Capuçon, Daniel Müller-Schott, Nicolas Altstaedt și Kiani Soltani vor veni la România în această toamnă alături de orchestre de excepție.

Dirijori celebri se întorc la București printre care Vladimir Jurowski, Sir Simon Rattle, Vasily Petrenko, Kristjan Jarvi, Valery Gergiev, Paavo Jarvi, alături de orchestre de renume precum London Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin sau Royal Concertgebouw Orchestra.

În premieră la Festivalul Enescu va fi prezent și apreciatul dirijor Lahav Shani care va veni alături de Orchestra Filarmonică din Rotterdam pe 11 și 12 septembrie, la Sala Palatului. Tot pentru prima la Festival va veni și Daniel Harding, considerat copilul minune al muzicii englezești, alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, în concertul de încheiere a Festivalului. De asemenea, dirijorul Edward Gardner se află pentru prima oară în programul Festivalului Enescu, alături de Orchestra Filarmonică din Londra, pe 8 și 9 septembrie.

Una dintre vedetele acestei ediții este contratenorul Philippe Jaroussky, considerat unul dintre interpreţii vocali majori ai lumii muzicale internationale. Acesta vine alături de Ensemble L’arpeggiata, sub conducerea muzicală a Christinei Pluhar, pe 10 septembrie la Ateneul Român.

Iubitorii genului liric vor avea ocazia să-l asculte pe celebrul tenor José Cura într-un concert de excepție împreună cu Philharmonia London, pe 5 septembrie, cu un program pregătit special pentru Festivalul Enescu, printre care și lucrarea Te Deum, o premieră mondială ce este dedicată aniversării celei de-a 25-a ediții a Festivalului Enescu.

Unul dintre cele mai apreciați muzicieni ai momentului, Jean-Yves Thibaudet se întoarce pe scena Festivalului Enescu, de data... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro