Național Stire Cultura

Prima expoziție organizată vreodată în Casa Arhitecților de pe Domeniul Regal Peleș, deschisă publicului

24.08.2021 ⋅ 0 comentarii

 Asociatia pentru Patrimoniul Regal Peles a deschis publicului, pe 21 august, Galeria Arhitecților Peleșului - Domeniul Regal Sinaia. Expoziția cu intrare liberă va putea fi vizitată la fiecare sfârșit de săptămână, de vineri până duminică, la Vila Șipot (Casa Arhitecților), pe Domeniul Regal Peleș. 

Evenimentul de inaugurare a atras un public numeros și s-a bucurat de participarea reprezentanților instituțiilor importante pe care APRP le implică, în calitate de parteneri, în demersul de redescoperire, restaurare și revalorizare a patrimoniului de pe Domeniul Regal Sinaia.

Cu acest prilej, în sala de muzică a Castelului Peleș, Arias Duo - Karina Șabac (pian) și Raúl Teo Arias (vioară) au susținut un „Concert cameral cu muzici româneşti din secolul XIX şi începutul secolului XX, omagiu la 100 de ani de la naşterea Majestăţii Sale Regele Mihai”.

Expoziția temporară este dedicată arhitecților care au construit și dezvoltat Domeniul Regal Sinaia, după viziunea Regelui Carol I și este prezentată într-un edificiu cu o istorie aparte.

„Galeria Arhitecților Peleșului – Domeniul Regal Sinaia, de la proiect la capodoperă (1873-1914)”, un proiect al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș (APRP), co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), vă va purta într-o călătorie în timp, la răscrucea secolelor XIX și XX, în atelierele celor care au gândit și pus în operă viziunea Regelui Carol I, fondatorul Domeniului.

Fotografii vechi, schițe, planuri și machete, piese de arhivă puțin cunoscute dezvăluie evoluția Domeniului Regal de la momentul în care Regele Carol a cumpărat, din fondurile personale, un teren pe Valea Peleșului, până la 1914, când în jurul Castelului Peleș se întindea, deja, un ansamblu arhitectural și peisagistic spectaculos.

Deschisă pe data de 21 august, cu o zi înainte de „ziua de naștere” a Castelului Peleș (a cărui piatră de temelie a fost pusă pe 22 august 1875), expoziția marchează începutul unei ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro