Național Stire

Veteranul de război Ștefan Ilie, sărbătorit la împlinirea vârstei de 100 de ani. „Eram nevoiți să bem apă de ploaie din urmele lăsate de potcoavele cailor...”

26.08.2021 ⋅ 0 comentarii

În cadrul programului „Acasă la Veterani”, maiorul (rtr.) Ștefan ILIE, veteran de război, a fost vizitat de către reprezentanții Direcției calitatea vieții personalului, la împlinirea vârstei de 100 de ani. 

Distinsul veteran i-a întâmpinat cu emoție și bucurie, fiind foarte încântat să le povestească câteva crâmpeie din viața dumnealui. 

S-a născut în data de 17 august 1921, în comuna Dobroești din județul Ilfov, într-o familie de agricultori cu 4 copii, 3 băieți și o fată. 

A fost pe front în perioada 1942-1944 cu Regimentul 2 Vânători Gardă și, ulterior, cu Regimentul 22 Infanterie Târgoviște, unitate cu care a trecut Prutul, ajungând până la Cotul Donului. 

„Când am trecut Prutul, Regele Mihai ne-a transmis un mesaj emoționant de încurajare: <> La Cotul Donului, unitatea noastră a înlocuit Regimentul 4 Călărași. Pe drum am avut surpriza să mă întâlnesc cu un frate de-al meu și cu un cumnat, care participau și ei pe front. După luptele purtate în această zonă, ne-am îndreptat cu regimentul spre Marea de Azov. Apoi, ne-am instalat într-o pădure, unde am stat circa 8 zile. Am trăit vremuri foarte grele! Eram nevoiți să bem apă de ploaie din urmele lăsate de potcoavele cailor. Ca hrană, aveam la noi câte un dumicat de pâine și dormeam pe unde apucam. Eu aveam ca sarcină să distribui hrana rece. Însă, un coleg de-al meu care căra cu o căruță hrana caldă pentru camarazii noștri a călcat pe o mină și a fost spulberat! Au fost clipe groaznice! La un moment dat am ajuns și în zona Odessei.  

Din 32 de oameni câți am fost la plecare, ne-am întors în țară doar 10, un ofițer și 9 soldați. Cu voia lui Dumnezeu am ajuns acasă viu și nevătămat”, a spus cu emoție venerabilul veteran. 

După război, s-a angajat ca magaziner ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro