Național Cultura Stire

”Enescu. Geniul şi Festivalul. Chipuri de Iubire”, expoziție inedită vernisată la Sala Palatului

02.09.2021 ⋅ 0 comentarii

Expoziţia "Enescu. Geniul şi Festivalul. Chipuri de Iubire", care prezintă momente din viaţa marelui compozitor şi din istoria Festivalului 'Enescu', prin fotografii şi documente inedite, dintre care unele expuse în premieră, vernisată, joi, la Sala Palatului.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor Festivalului 'Enescu', imaginile au fost selecţionate din peste 230 de fotografii din arhiva ARTEXIM şi peste 50 de scanări ale unor documente relevante puse la dispoziţia Festivalului de Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe şi Arhiva Muzeului Naţional 'George Enescu'.

Un proiect original al Festivalului 'Enescu', expoziţia a fost realizată cu sprijinul celor patru fotografi oficiali ai evenimentului: Andrada Pavel, Cătălina Filip, Andrei Gândac şi Alex Damian.

Întregul material documentar cercetat în vederea expoziţiei a fost încredinţat şi regizoarei Carmen Lidia Vidu, pentru realizarea proiecţiei multimedia a operei Te Deum, compusă de faimosul tenor, compozitor şi dirijor Jose Cura. Lucrarea este dedicată aniversării celei de-a 25-a ediţii a Festivalului 'Enescu' şi va fi prezentată, duminică, în premieră mondială, de Philharmonia London şi Jose Cura la Sala Palatului.

La vernisaj, care va avea loc în pauza concertului Orchestrei Teatrului Scala din Milano, vor lua parte directorul Arhivei Diplomatice a MAE, Doru Liciu, Monica Joiţa, diplomatul care a descoperit o serie de fonduri arhivistice necunoscute despre George Enescu, precum şi cei patru fotografi.

Scala din Milano, Orchestra de Cameră Lausanne şi Corul Regal împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Braşov oferă, joi, programele artistice ale zilei pe trei scene ale Festivalului: Sala Palatului, Ateneul şi, respectiv, Sala Radio.

Programul interpretat pe scena Sălii Palatului de Orchestra Teatrului Scala din Milano, sub bagheta lui Andres Orozco-Estrada, director muzical al Orchestrei Simfonice din Viena, începând cu ora 19,30, este dedicat în întregime lui Dvorak şi cuprinde Concertul în si minor pentru Violoncel şi Orchestră, op. 104 şi Simfonia nr. 9 în mi minor op. 95, Din lumea nouă.

Orchestra de Cameră din Lausanne, dirijată de de Joshua Weilerstein, cu Cristian Budu la vioară, prezintă, la Ateneul Român, Simfonia nr. 31 în Re major K.297/300a de Mozart, urmată de Concertul pentru Pian şi Orchestră în la minor op. 54 de Schuman... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro