Stire Religie

Nașterea Maicii Domnului, bucuria neamului omenesc. Liturghie Arhierească la bisericuța de pe Eminescu

08.09.2021 ⋅ 0 comentarii

Crăiasă alegându-te / Îngenunchem rugându-te, / Înalță-ne, ne mântuie / Din valul ce ne bântuie”... la „bisericuța de pe Eminescu” aflându-ne astăzi, în ziua de prăznuire a Nașterii Maicii Domnului, nici că am fi putut începe cu altceva articolul decât cu poezia „Rugăciune” a nemuritorului Mihai Eminescu. O Poezie prin care o rugăm să ne fie „scut de întărire / Și zid de mântuire”.  O poezie la care ne e greu a nu ne gândi și pe care chiar des o folosim atunci când scriem despre sărbătorile Maicii Domnului.

Asta pentru că, indiferent de mulțimea valurilor „ce ne bântuie”, știm că având-o prietenă în cer pe Maica Domnului scutul nu ne poate fi decât sprijin de „întărire” și spre izbăvire. 

Ne aflăm astăzi în cea de-a 8-a zi a începutului de An bisericesc. O zi care subliniază, prin simbolismul cifrei ce-o adăpostește, eternitatea sau viața fără de sfârșit a acestui astăzi când „ușa vieții se deschide, raza Soarelui celui înțelegător răsare” și  „Maica bucuriei se naște spre mântuirea a toată lumea”. 

Este, negreșit, o zi a bucuriei! Am înțeles asta încă de la prima conștientizare a cuvântului Mamă, am înțeles ori de câte ori rugăciunile își aprindeau candela în fața icoanei sale și am înțeles la fiecare sărbătoare în care i-am întâlnit prietenii în Privegheri și Liturghii. Am înțeles și aseară, la Privegherea Arhierească săvârșită de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul la Mănăstirea Gai din Arad și am înțeles și astăzi la Liturghia Arhierească săvârșită de Preasfinția Sa, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, de pe strada Mihai Eminescu. Am înțeles privindu-i icoanele ce atât de binevoitoare o înfățișează și privind chipurile copiilor zburdalnici de astăzi și ale copiilor de ieri cu toamna în tâmple astăzi. Acolo, în timpul petrecut între icoane și chipurile celor ce vin s-o cerceteze în bucurie sau grele încercări planul de mântuire al lui Dumnezeu își descoperă toate tainele. 

În cuvântul așezat la sufletele credincioșilor, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a vorbit despre bucuria Nașterii Maicii Domnului care este și fericirea oamenilor, a tuturor acelora care ascultă și păzesc cuvântul lui Dumnezeu.

 „Praznicul Nașterii Maicii Domnului este așezat de Biserică nu întâmplător la începutul anului bisericesc, chiar dacă ziua, ca și anul nașterii Sfintei Fecioare Maria, nu se știe cu exactitate. Însemnătatea teologică a cifrei 8 (infiniatea vieții, veșnicia vieții, infinitul) și ziua sfințirii unei biserici cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, construită în Ierusalim de către împărăteasa Eudoxia, soția împăratului Teodosie al II-lea (408-450), au condus la statornicirea acestei sărbători astăzi. 

Nașterea Maicii Domnului este începutul bucuriei și mântuirii noastre. Nașterea ei precede pregătirea și Nașterea Fiului lui Dumnezeu și deși poate părea o lucrare dumnezeiască greu de înțeles, prin credință, dragoste și evlavie o putem înțelege. Sărbătoarea de astăzi este începutul bucuriei lumii în care Dumnezeu este prezent, însă Sfinții Părinți asociază la fericirea Maicii Domnului și fericirea celor care ascultă cuvântul lui Dumnezeu. Pentru că deși Evanghelia de astăzi nu se referă la M... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro