Național Stire

Veteranul de război Gheorghe Șuteu, sărbătorit la împlinirea vârstei de 100 de ani

19.09.2021 ⋅ 0 comentarii

Veteranul de război Gheorghe Șuteu, din comuna Bogata, județul Mureș a împlinit 100 de ani.
„Ineditul eveniment aniversar a fost organizat de Primăria comunei Bogata și desfășurat chiar în biserica ortodoxă din localitate, la finalul Sfintei Liturghii. Au ținut să-i fie alături reprezentanți ai A.N.V.R.- filialele Mureș și Luduș,  comandantul Centrului Militar Județean Mureș, locotenent-colonel Gabriel Nicolescu, comandantul comenduirii garnizoanei Târgu Mureș, locotenent-colonel Sergiu Colceriu și un reprezentant al Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, maiorul Alexandru Ivanof”, a transmis lt.col. Sergiu-Petru Colceriu. 
Veteranul ajuns la centenar s-a născut în zi de mare sărbătoare - Înălțarea Sfintei Cruci, la 14 septembrie 1921. A fost încorporat la 20 ianuarie 1942, în Regimentul 6 Pionieri, din Divizia 20 Infanterie.
După o perioadă de instruire de bază la partea sedentară a diviziei, la Alba Iulia, a continuat ca gradat instructor la aceeași unitate, pentru pregătirea noilor recruți, până în primăvara anului 1944, când a fost trimis cu unitatea pe frontul din Moldova, în zona Piatra Neamț – Roman, având gradul de caporal.
După 23 august 1944, sub perspectiva de a fi luat prizonier de Armata Roșie, se retrage împreună cu o bună parte din personalul unității spre Brașov, prin munți, de unde se hotărăște să ajungă acasă.
Ulterior, se prezintă la unitatea sa din Alba Iulia pentru a nu fi declarat dezertor și, când încep luptele pentru eliberarea Ardealului, participă la acțiuni în cadrul Batalionului 18 Pionieri, din Divizia 18 Infanterie, pe direcția Câmpia Turzii, Viișoara, Cluj, Cojocna, Zalău, Carei.
După 25 octombrie 1944 luptă pe teritoriul Ungariei, participând la acțiunile de la Nyiregyhaza și Debrețin.
În luptele pentru forțarea râului Tisa, se remarcă prin acțiuni c... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro