Național Stire Social Religie

Ce minuni pot face niște mâini dibace! Copiii din Arhiepiscopia Aradului au pictat „icoane din suflet de copil” în scop caritabil

20.09.2021 ⋅ 0 comentarii

Etapa a II-a a proiectului misionar „Slujirea Ortodoxiei în pandemie” desfășurat în Arhiepiscopia Aradului, la inițiativa Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, a debutat cu un moment extraordinar. Un moment de mare bucurie distribuit pe parcursul zilelor de 18 și 19 septembrie și care i-a avut în centrul acțiunii și atenției pe copiii din Eparhie. 

Numită „Pictăm să ajutăm”, această a II-a etapă menită a sublinia și mai mult slujirea Ortodoxiei în pandemie (o slujire care doar de nu se vrea nu se face văzută și mai ales simțită), a adunat în curtea Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad zeci de copii, tineri și părinți. Nu întâmplător, ci pentru a picta și a ajuta.  

Și pentru că acolo lucrurile au fost foarte serioase și deloc la voia întâmplării, organizatorii s-au asigurat că totul decurge ca la carte. Și chiar așa a decurs: participanții au fost coordonați de către pictorii Alin Pater și Karla Pater, ajutați de preoții și voluntarii prezenți. 

Și știm, normal, din surse sigure, că pictorii au fost foarte apropiați și atenți la copii, la detaliile picturilor, ba mai mult decât atât i-au pus chiar pe preoți, părinți și voluntari la treabă, mulți dintre ei ajungând ca la finalul zilei să spună bucuroși: tocmai am pictat prima icoană din viața mea! 


Cum s-a desfășurat totul 

Pentru a spune cum a decurs această etapă a proiectului, important este a aduce în lumina cuvintelor cadrul unde toate aceste mâini dibace ne-au arătat ce minuni pot face. Vorbim de curtea Facultății de Teologie, o oază de liniște într-o lumea prea agitată, despre care părinții participanți au mărturisit preoților că este un loc deosebit de frumos și că „starea de liniște simțită este una cu totul aparte”, ceea ce a arătat că locul ales de Asociația Filantropia a Arhiepiscopiei Aradului pentru acest proiect a fost mai mult decât inspirat. 

În prima zi, 18 septembrie, participanții au făcut o schiță în creion a unei icoane, pe o foaie albă de hârtie, apoi au copiat schița pe o hârtie de calc, după care au copiat schița, în oglindă, pe sticlă. 

Și cum lucrurile trebuiau desăvâșite prin atingerea culorilor, a doua zi, 19 septembrie, tinerii de toate vârstele  au colorat icoanele pe sticlă, apoi le-au înrămat. 


Pentru cei mai mulți dintre copii a fost prima experiență și au mărturisit cu bucurie că vor mai participa la asemenea ateliere de pictură. Iar bucuria nu a fost doar a copiilor, părinților și a voluntarilor ci și a preoților prezenți, membri ai Asociației Filantropia a Arhiepiscopiei Aradului, părintele Gabriel Streulea, inspector pe probleme misionare, părintele Sergiu Sandu, parohia Firiteaz, și părintele Valentin Săvușcă, parohia Miniș, cărota li s-au alăturat părintele Mircea Proteasa, consilier economic, și părintele Florin Sirca, inspector școlar pentru religie.
La sfârșitul atelierului de pictură toți participanții au primit diplome și cartea „Iconarul – copilărie și sfințenie”. 

De ce și pentru ce aceste „Icoane din suflet de copil” 

De ce? În primul rând comuniunea. Căci ce poate fi mai frumos decât să vezi atât de mulți copii, părinți, voluntari și preoți zâmbind și trâind împreună bucuria aducerii la viață a unor chipuri de sfinți? În al doilea rând, unicul sentimen... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro