Național Cultura Extern Stire

Un monument din Republica Moldova, dedicat eroilor neamului și dărâmat de bolșevici, reconstruit pe baza unor fotografii și descrieri de arhivă

21.09.2021 ⋅ 0 comentarii

Un monument din Republica Moldova, dedicat eroilor neamului și dărâmat de bolșevici, reconstruit pe baza unor fotografii și descrieri de arhivă .

Monumentul a fost inaugurat duminică, 19 septembrie, în curtea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, imediat după slujbă. Pentru odihna și pomenirea sufletelor eroilor români căzuți în luptele pentru întregirea României, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor a oficiat ierurgia de sfințire a monumentului, alături de un sobor de preoți din Iași și Chișinău, informează Jurnal md.

Conform aceleiași surse, ideea de restabilire a acestui monument, ridicat pentru prima dată în anul 1933 în memoria eroilor din Bubuieci care au rămas pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, a venit de la consilierii bisericii și oamenii din localitate, a mărturisit parohul locașului „Adormirea Maicii Domnului”, protoiereul Andrei Deleu. Când a auzit de la bubuieceni că în curtea bisericii a fost cândva un monument, distrus în perioada sovietică, a început să caute documente, a povestit părintele în cadrul evenimentului. Atunci, a apelat la avocatul Iulian Rusanovschi, cel care de ani de zile pune pe roate astfel de proiecte prin Asociația „Monumentum”, implicând diverși specialiști, donatori și creștini gata să pună umărul la fapte mărețe. Astfel, au fost găsite documentele și fotografiile care i-au ajutat să purceadă la edificarea monumentului.

 „Restabilir... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro