Național Stire Cultura

„Neagoe Basarab şi-a slujit ţara şi Biserica într-o manieră exemplară” - Președintele Academiei Române

23.09.2021 ⋅ 0 comentarii

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, în cadrul Sesiunii ştiinţifice ''Neagoe Basarab - 500 de ani de la moarte'' de la Biblioteca Academiei Române, că domnitorul Neagoe Basarab şi-a slujit ţara şi Biserica într-o manieră "exemplară", istoricul accentuând că unii dintre liderii de azi ar putea să înveţe din "Învăţăturile" acestuia.

"A acţionat, în general, ca un creştin într-un stat creştin din familia europeană. Spun asta pentru că, de multe ori, în secolul al XVI-lea, când se tratează istoria noastră în alte părţi, Ţara Românească e trecută ca provincie otomană, ca şi cum ar fi avut în frunte un paşă, un guvernator otoman, ceea ce n-a fost cazul niciodată", a spus Pop conform Agerpres.

El a arătat că Neagoe Basarab "s-a străduit să-şi ţină rangul de domn al Ţării Româneşti, de domn uns al lui Dumnezeu, pentru ţara şi pentru biserica sa şi pentru ca acestea două, zice el, să nu fie batjocură limbilor străine".

"Neagoe Basarab a fost, în felul lui, un renascentist şi nu numai de modelul Renaşterii Bizantine, ci chiar un renascentist cu filieră occidentală. A promovat opere de artă somptuoasă, cărţi de teorie a puterii politice, cum au fost faimoasele 'Învăţături' şi a militat chiar pentru dialogul între catolici şi ortodocşi. S-a străduit să-şi ţină rangul de suveran, în toată această domnie frământată, inclusiv în raporturile pe care le va avea cu Veneţia şi care sunt un prolog al raporturilor altor domni care i-au urmat, până la Constantin Brâncoveanu. (...) S-a străduit să-şi ţină rangul (...) european, dar şi rangul de domn al Ţării Româneşti, de domn uns al lui Dumnezeu pentru ţara şi pentru biserica sa ş... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro