Stire

„Avem posibilitatea de a implementa proiecte în valoare de peste 100 de miliarde de euro. Suntem obligaţi ca Aradul să preia o felie mare din această sumă”

01.10.2021 ⋅ 0 comentarii

Deputatul Sergiu Bîlcea, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Arad, a avut amabilitatea să ne acorde un interviu. A  vorbit despre situaţia din PNL, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, proiectele Aradului, negocierile cu Ministerul Apărării Naţionale pentru Cetatea Aradului şi moţiunea de cenzură care va fi supusă votului marţi în Parlament.

- Domnule deputat, la sfârșitul săptămânii trecute, după o campanie internă în care s-au spus vorbe grele, a avut loc Congresul Partidului Național Liberal, prilej cu care s-a ales o nouă conducere. Dumneavoastră ați fost unul dintre susținătorii premierului Florin Cîțu. Credeți că este posibilă o reconciliere între cele două curente din partid?

- Este obligatoie aceasta reconcieliere şi unitate a partidului. Ludovic Orban este un om cu experienţă politică şi sunt ferm convins că după ce va trece valul alegerilor interne, va realiza că Partidul Naţional Liberal i-a dat cele mai mari funcţii în România. Nou drum început cu preşedintele Florin Cîţu reprezintă de fapt dorinţa de modernizare a României, şi de un schimb de generaţie care să ofere o direcţie europeană bazată pe valori creştin-liberale.

- Ce urmează acum pentru partidul pe care îl reprezentați?

- Urmează în continuare o luptă cu PSD, care este toxic pentru România şi cu noua alinţă USR PLUS - AUR. Sper că în al 12-lea ceas, colegii din USR PLUS să înţeleagă că românii îşi doresc o guvernare stabilă, corectă şi provocările legate de pandemie şi criza economică să fie prioritare.

- Comisia Europeană a aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență. Ce înseamnă acest lucru pentru România în general și pentru Arad în special?

- Confirmă că alianţa a funcţionat pe proiecte punctuale, iar acum România se poate moderniza din fonduri europene şi fonduri proprii. În următorii şapte ani avem posibilitatea de a implementa proiecte în valoare de peste 100 de miliarde de euro, după cum urmează: POR 2014-2021 unde mai sunt de implementat zece miliarde de euro până în decembrie 2023, PNRR – 29 de miliarde de euro până în 2026, POR 2021-2027 – aproximativ 52 de miliarde de euro şi Programul „Anghel Saligny”– zece miliade de euro.

Avem obligaţia ca Aradul să preia o felie mare din aceste sume, iar din punctul meu de vedere drumul expres Arad-Oradea, Centura de Sud Est, podul peste Mureş de pe strada Andrei Şaguna, modernizarea căii ferate Arad-Timişoara, modernizarea centrului oraşului, faleza Mureşului, decolmatarea Mureşelului etc, vor schimba faţa Aradului.

- Să mai vorbim puţin despre proiecte. Care sunt din punctul dumneavoastră de vedere cele mai importante și ce trebuie făcut pentru a fi duse la bun sfârșit?

- În primul rând avem două proiecte de încredere care trebuie finalizate rapid, pasajul din Micălaca şi drumul judeţean Arad-Şiria-Pâncota-Buteni. 2012-2019 a fost o perioadă în care proiectele majore în parteneriat cu Guvernul României au lipsit din Arad. Mă bucur că ştim deja finanţarea pentru proiectele majore din următorii ani despre care am vorbit anterior.

- Credeți că în ceea ce privește Cetatea negocierile cu Ministerul Apărării Naționale vor avansa în viitorul apropiat?

- Este obligatoriu să se ajungă la un compromis, pentru că atât MapN, cât şi Primăria nu pot lăsa în paragină Cetatea Aradului, mai ales că există un protocol prin care 80 de milioane de euro pot fi obţinuţi prin PNRR pentru Cetatea Aradului. Aştept din partea Primăriei o foie de parcurs pentru documentaţie, dar şi din partea ministerului o soluţie pentru relocarea sau coabitarea în cetate.

- În încheiere, aș dori să vorbim puțin despre moţiunea de cenzură care va fi supusă, marţi, votului Parlamentului. Credeţi că vine într-un moment potrivit, în condiţiile în care ne aflăm în plin val patru al pandemiei? Jocurile politice nu puteau oare să aştepte până ce depăşeam şi acest val?

- USR trebuie să demonsteze că este un partid politic matur, care are ca prioritate agenda cetăţeanului şi nu interesele de grup sau orgoliile. Consider că votanţii USR sunt înşelaţi prin această alianţă cu AUR şi PSD, iar în al 12-lea ceas sper şi cred că nu vor lăsa România într-o criză politică, pandemică şi economică. Mizez pe noile conduceri ale PNL şi USR, mizez că vor reuşi să reseteze alianţa şi vor învăţa din greşelile primelor luni de guvernare şi prin proceduri transparente şi corecte vor reface alianţa de guvernare.

- Vă mulțumim.

fashiondays.ro