Local Stire

O zi istorică pentru comuna Cermei - primele branșamente la reţeaua de gaz (FOTO şi VIDEO)

08.10.2021 ⋅ 0 comentarii

De primarul din Cermei se pot spune multe lucruri frumoase pentru că de-a lungul anilor de când a fost ales edil a realizat multe obiective în comună. Dacă ar fi să-l întrebăm câte proiecte a realizat de-a lungul anilor cu siguranță nu ar putea să să ne spună numărul lor, pentru că în fiecare an a finalizat câteva, motiv pentru care Ioan Daniel Vesa are ca primar șase mandate, pentru că oamenii i-au acordat de fiecare dată votul de încredere, să ducă destinele comunei mai departe. Om harnic și ambițios primarul Vesa și-a dedicat viața comunei, iar realizările se văd la tot pasul indiferent că vă aflați la Cermei, Șomoșcheș sau Avram Iancu de Cermei. Cei care locuiesc acolo pot face cel mai bine diferența între ce era Cermeiul în urmă cu 20 de ani și ce este acum.

Prima pistă de biciclee din județul Arad s-a construit la Cermei și nu numai de-a lungul localității ci face legătura cu localitatea Șomoșcheș pe o lungime de câțiva km, iar pe timpul nopții este iluminată. Apoi au fost reabilitate toate instituțiiile din comună, au fost asfaltate toate străzile din comună, iar o bază sportivă ca la Cermei nu prea există în județul Arad.

De curând a fost construită o grădiniță nouă și un ștrand nou la Cermei, ultimele lucrări la ștrand fiind montarea bateriilor solare care vor încălzi apa. Toate acestea vorbesc de la sine de munca primarului și a echipei din Primăria Cermei.

Gazul, unul dintre marile proiecte ale autorităţilor locale

Unul dintre proiectele mari pe care primarul și viceprimarul le-au avut ca prim obiectiv a fost introducerea rețelei de gaze naturale în comună. A fost un obiectiv extrem de greu de realizat din cauza distanței de 14 km de magistrală necesară până la Cermei. Cu greu ar fi putut cineva crede în realizarea unui astfel de obiectiv... și totuși primarul nu s-a dat bătut.

A început o luptă asiduuă cu avizele și aprobările proiectului, apoi drumuri la instituțiile statului, nopți nedormite, și apoi în sfârșit obtinerea finanțării unui astfel de proiect. Rezolvarea acestui capitol a reprezentat o bucurie mare, însă urma partea de execuție a rețelei și nu e ușor lucru să aduci conducta de gaz la Cermei tocmai din... Șicula, dar iată că s-a realizat și acum totul a luat sfârșit, iar comuna Cermei are gazul tras la fiecare poartă.

O zi istorică

Ieri a fost o zi istorică pentru localitatea Cermei pentru că s-au realizat primele patru branșamente din cele 300 care urmează să se facă în perioada următoare, iar noi am asistat la primul branșament la rețeua de gaz din comună, respectiv la familia Sever Borha. Au venit să fie alături de primarul Ioan Daniel Vesa, președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, deputatul Glad Varga, vicepreședintele CJA, Răzvan Cadar, precum și primari și viceprimari din județ care vor să introducă gazul și în comuna lor, luând exemplul comunei Cermei. Este vorba de primarul orașului Sebiș, Cristian Feieș, primarul de la Frumușeni, Reginald Andronic, care a semnat la rândul său contractul cu societatea de gaz, urmând a se introduce și acolo gazul în comună, primarul comunei vecine Sepreuș, Ioan Pintean și viceprimarul Ioan Morgoci, primarul de la Apateu, Sorin Dănilă, primarul de la Sintea Mare, Ciprian Ban, și reprezentanții Transgaz și Gaz Vest, reprezentanți ai Consiliului Județean Arad și două instituții de presă. S-au făcut primele probe și montarea aparatului de contorizare după care doamna Borha... a deschis focul la aragaz pentru prima dată, nemaiavând nevoie de antica butelie. A fost o bucurie mare care se citea ușor pe fața dânsei, pentru că numai cine nu a beneficiat niciodată de confortul unei instalații de gaz poate face diferența între gaz și focul cu lemne mai ales pentru încălzirea locuinței. Nu e puțin lucru să scapi de disconfortul de a scoate cenușa din teracote și altele, precum tăiatul, crăpatul, stivuitul lemnului etc, care presupun o muncă în plus, iar acum printr-o simplă apăsare de buton se face cald în locuință. Este un salt uriaș, în special pentru omul de la țară, care de secole nu a avut altă posibilitate decât lemnul sau o perioadă sobele pe motorină.

Ce localităţi urmează

Cu sprijinul Consiliului Județean Arad și Guvernului României, comuna Cermei a reușit să realizeze extinderea rețelei de gaz pe o distanță apreciabilă, astfel încât acum Cermeiul și Șomoșcheșul au gazul la poartă, iar în perioada următoare se vor face racordările la gospodării (detalii în video atașat).

Nu a fost ușor de realizat un astfel de proiect dar iată că Cermeiul a reușit, dând un exemplu de bune practici. În curând comuna Șicula va avea gazul la poartă pentru că se lucrează și la Șicula, la Gurba și va urma localitatea Chereluș. Pe de altă parte se lucrează la documentații la Frumușeni, urmând ca magistala respectivă să cuprindă și Zăbraniul, iar în viitorul apropiat o altă magistală de gaz va pleca spre Sebiș și o alta spre Lipova prin Vladimirescu cu extindere spre Ghioroc.

Este nevoie stringentă de rețea de gaz în județ, astfel încât fiecare comună să se modernizeze, pentru a nu se mai simți diferența dintre oraș și sat. Nu ne rămâne decât să-l felicităm pe primarul comunei Cermei pentru reușită și pentru faptul că prin acest proiect finalizat, rețeaua de gaz din județul Arad s-a extins cu mai bine de 20 km.