Ce taxe şi impozite vor trebui să plătească arădenii în 2022; proiectul de hotărâre a fost pus la transparenţă

15.10.2021 ⋅ 0 comentarii

Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2022 a fost pus, astăzi, la transparenţă pe site-ul Primăriei. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, până pe 3 noiembrie, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind acest document.

„Proiectul de hotărâre poate fi consultat începând cu data de 18.10.2021, pe pagina www.primariaarad.ro, secțiunea Activități normative – Transparență decizională – Proiecte de hotărâri, și la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 5, luni, marți, miercuri între orele 08:30 – 15:30, joi între orele 08:30 - 17:30, vineri între orele 08:30 - 14:00”, se arată într-un anunţ al Primăriei.

Aceştia susţin că este vorba practic desre hotărârea din 2016, la care s-au adăugat câteva taxe speciale, iar la unele categorii de venituri din taxe şi impozite s-au făcut unele corecţii. Asta, în condiţiile în care actualizarea bazei de la care se calculeaza impozitele s-a făcut în mai.

Aruncând o privire asupra proiectului se poate observa că şi al anul arădenii vor beneficia de o bonificaţie de 10% pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport datorat pentru întregul an de către contribuabili, persoane fizice, până la data de 31 martie a anului în curs.

Se fac unele ajustări

Dacă proiectul va trece de votul consilierilor locali, impozitele/taxele calculate prin aplicarea cotelor de impozitare, se ajustează cu cote adiționale după cum urmează:

- în cazul persoanelor juridice, impozitul/taxa pentru clădirile nerezidențiale se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 15%;

- în cazul persoanelor juridice, impozitul/taxa pentru clădirile a căror valoare impozabilă nu a fost actualizată în condițiile Legii nr.227/2015 actualizată,  se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 50%.

Taxe speciale

Prin acest proiect se aprobă, de asemenea, cuantumul taxei speciale de salubritate pentru persoanele fizice și juridice care nu au încheiat contracte de prestare a serviciului de salubrizare cu prestatorul serviciului. Este vorba de 25 de lei/persoană/lună în cazul persoanelor fizice şi 625 de lei/mc în cazul persoanelor juridice. Se mai aprobă cuantumul taxelor speciale pentru prestarea unor servicii de către Direcția Edilitară, Arhitectul Șef, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei Arad, eliberarea unor documente de către Direcția Patrimoniu, eliberarea unor documente şi prestarea unor servicii de către Direcţia Venituri, prestarea unor servicii de către Poliţia Locală, eliberarea unor documente de către Secretar General -Serviciul Juridic, Contencios, prestarea unor servicii/eliberarea unor documente de către Direcția Comunicare - Serviciul Relații cu publicul și asociații de proprietari, pentru identificare în arhivă, copiere și vizare pentru conformitate cu originalul a unor documente de către compartimentele de specialitate şi pentru serviciile prestate de Direcția de Asistență Socială Arad- Compartimentul Activități protejate „Clăbucet”.

De asemenea, se instituie taxele speciale pentru vehiculele care fac obiectul înregistrării la unitatea administrativ- teritorială,  în vederea circulației pe drumurile publice.

 

IntraţiAICIpentru a descărca proiectul de hotărâre şi a afla mai multe DETALII.

fashiondays.ro