Informatii Stire

Se pregătesc pedepse pentru conspiraționiști - Procurorul General anunță sancțiuni pentru antivacciniști

20.10.2021 ⋅ 0 comentarii

Propagarea de informații false în pandemie ar putea fi sancționată mult mai dur. Este anunțul făcut de procurorul general al României, care a spus că se lucrează la modificarea legii. Astfel, cei care distribuie informații false ori instigă la ură ar putea să fie cercetați penal, relatează Realitatea Plus. 

Procurorul General, Gabriela Scutea, a precizat pentru pressone.ro că se lucrează la modificarea Codului Penal, mai exact a articolului care prevede infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

În forma actuală, articolul are efecte limitate și nu cuprinde nuanțe referitoare la dezinformări, distribuirea unor fake-news-uri în spațiul public sau derapaje.

Propunerea de modificare a legii va fi trimisă la Ministerul Justiției în aproximativ 10 zile, potrivit Realitatea Plus.

”În România, zădărnicirea combaterii bolilor se bazează foarte mult pe producerea unei urmări.

Trebuie stabilită o legătură între domnul X, care nu respectă niște măsuri de prevenire și îmbolnăvirea persoanelor din jur, ceea ce e aproape imposibil. Mai ales în contextul ăsta de răspândire comunitară, e imposibil să stabilești.

Nu te vaccina, că te omoară rețeta nu reprezintă încă o instigare. Nu intră sub forma infracțiunii la care ne-am referit noi.

Deci trebuie să vedem dacă e vorba de tulburarea liniștii publice sau de o infracțiune de instigare publică, în sensul prevăzut de lege. Sau instigare la ură, ceea ce nu cred că e cazul, în contextul acesta. Atunci actul de constatare poate fi făcut și măsurile urgente pot fi luate de Poliție. Cu informarea imediată a organului competent: Parchetul General, dacă este vorba de o persoană cu calitate specială, ministru, parlamentar sau alte calități, în vederea continuării cercetărilor”, a spus Procurorul General, pentru pressone.ro

Procurorul General a reclamat și o presiune publică, făcută în special de presa care ar urmări să obțină decizii imediate.

”Este o presiune din partea presei, se așteaptă o reacție imediată. Noi nu ne facem meseria uitându-ne la televizor, după ce-a mai spus un arhiepiscop sau un altul. În general aflăm despre lucrurile acestea. Ne uităm peste afirmații, dacă au conotația de a incita la ură sau instigare la săvârșirea unor infracțiuni și în funcție de asta ne sesizăm”, a mai spus Gabriela Scutea.

Sursa: realitatea.net


 

fashiondays.ro