Local Stire

Achiziționarea Teatrului Vechi, subiect de dezbatere publică

22.10.2021 ⋅ 0 comentarii

Astăzi, 22 octombrie 2021, a avut loc o dezbatere publică care a vizat soarta Teatrului Vechi (Hirschl) și în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea achiziționării clădirii de către administrația locală. Au participat la dezbatere mai multe asociații, societatea civilă și membrii ai aparatului administrativ, încercând să se ajungă la un consens. 

Este un simbol al Aradului, un edificiu cultural în suferință și eu vreau să vă spun din prima clipă că personal, îmi doresc să ajung să văd că Teatrul Vechi este restaurat și că are o folosințo frumoasă și bucuroasă pentru cei care iubesc teatrul și cultura din Arad și de pretutindeni. Cunosc această istorie, mai mult recentă, în mod nemijlocit încă de pe vremea când lucram în televiziune și dacă nu mă înșel și atunci au fost discuții despre Teatrul Vechi, cel puțin cu două persoane cu domnul Balint și cu domnul Schwartz am avut emisiuni pe vremuri. Este mare păcat că părerile, pozițiile și acțiunile pe această temă, pe acest subiect nu au întrunit de-a lungul anilor un consens. Părerile au fost dezbinate și sunt și astăzi la fel. Eu am venit să ascult argumentele dumneavoastră, să înțeleg date în plus și cum ar trebui rezolvată această problemă a noastră a tuturor și să duc mai departe tot în zona deciziilor, părerile, opiniile și ceea ce noi astăzi discutăm. Va fi nevoie de o decizie colectivă, pe care într-un fel sau altul trebuie să o argumentăm. Vă ascult cu toată deschiderea”, a spus viceprimarul Aradului, Lazăr Faur.

Consilierii USR-PLUS sunt de părere că Teatrul Vechi ar putea renaște în patrimoniul administrației locale a municipiului Arad și că un proprietar privat nu va dori să susțină o activitate culturală pentru că o asemenea activitate nu este profitabilă și ca va fi nevoie de o subvenție. 

Reprezentanții asociației Aradul Civic susțin că e mai bine ca Teatrul Vechi să fie în administrația publică, pentru că este mai ușor de definit destinația clădirii, de a pune în valoare potențialul local cât și alte aspecte culturale. Iar în cazul în care nu e achiziționat de Primărie ei au adus pe masă problema acțiunilor și demersurilor viitorului proprietar privat. 

Suntem în ceasul al doisprezecelea și dacă va fi lăsată în continuarea să se degradeze, nu se va mai putea face nimic cu spațiul. În al doilea rând, este o rușine pentru orașul Arad cum arată locul acela, nu va putea rămâne la nesfârșit în halul acesta. Proprietarii actuali, așa cum se declară ei vedem că nu sunt capabili să îl refacă. Acolo se face un centru cultural cum sunt puține în România și poate și în Europa de Răsărit, numai în câteva orașe de peste graniță ce au reușit să facă cu asemenea centre și ce activitate este acolo. S-ar putea face un centru cultural, s-ar putea face o expoziție de sculptură, de artă plastică, s-ar putea face asociații de scriitori, de artiști plastici, săli de cenaclu, lansări de carte, la parter unde există un restaurant s-ar putea face o cafenea culturală cum exista pe vremuri. Posibilitățile sunt foarte mari pentru a revigora spațiul respectiv. Putem să mergem pe modelul pe care l-a avut Oravița, care a restaurat teatrul și care arată superb. Suma nefiind foarte mare, după cum am vorbit și cu investitori, și ieri am primit niște bani pentru acest fond, fondul există pentru a arăta Primăriei și celor interesați că există un foarte mare interes al cetățenilor de a se restaura acest Teatru. Doar pandemia ne-a împiedicat să mergem mai departe, licitația pe care am pregătit-o nu s-a ținut, insituții de cultură (teatre, filarmonici) din afara Aradului vor să facă reprezentații pro-bono, nu sperăm să adunăm acești bani, se dorește și nu numai în Arad se dorește peste tot revigorarea acestui spațiu. Am vorbit și cu reprezentanți ai Ministerului Culturii și Ministerul Culturii dorește să ajute”, a spus Gheorghe Schwartz, din partea societății civile. 

„Fonduri pentru reabilitare și reconversie sunt cu duiumul, abia ce s-a dat drumul la finanțarea 2021-2027 pe fonduri europene. Avem o asociație care ne ocupăm cu atragerea unor astfel de fonduri. Astfel, abia s-a dat drumul, așa ca fonduri vor fi de la cele norvegiene, până la toate categoriile de finanțare prin fonduri europene lăsate acestui tip de investiții gen reconversii de clăridi, reabilitări de clădiri și așa mai departe. Urmează să fie lansate fondurile regionale, România-Ungaria, mai nou județul Arad va putea depune pentru fonduri cu o altă regiune din Olanda sau altă țară, din cadrul UE, deci din punctul acesta de vedere nu există nicio problemă. Există firme specializate în domeniu și așa mai departe. Ma bucur că ați organizat această discuție, eu zece ani am fost director al Casei de Cultură care și-a avut sediul acolo, în Casa Hirschl și ne-am desfășurat activitatea în Teatrul Vechi. Am organizat un festival tocmai în ideea de a reda vieții culturale a orașului și a culturii naționale, clădirea aceasta a Teatrului Vechi, s-a numit Festivalul de Teatru Underground, am avut spectatori și din Ungaria, și din Timișoara și din Oradea, cu alte cuvinte, o manifestare de anvergură ar putea atrage fără nicio problemă public acolo. S-au pierdut 360.000 de euro pentru că cele două consilii se băteau într-un proces pentru stabilirea proprietății celor două imobile. S-au făcut cel puțin două studii de fezabilitate pentru reabilitarea clădirii, plătite de Primărie, s-au făcut toate aceste eforturi, ar fi cel puțin păcat să le dăm la o parte și să zicem că am muncit degeaba. Nu va avea aviz de funcționare pentru că ieșirile comune sunt în curtea comună, deci v-aș propune achiziționarea ambelor clădiri, fiindcă ele doar împreună funcționează, așa cum au fost gândite de Iacob Hirschl. De asemenea, se poate face un parteneriat public-privat cu condiția ca proprietarul să fie de acord, se poate face un ONG în care membrii să fie Primăria și Consiliul Local și alte asociații, deci soluții legale sunt cu duiumul,” a spus Ovidiu Balint, fostul director al Casei de Cultură Arad. 

fashiondays.ro