Național

Cum să-i distrezi pe cei mici: 10 activități în aer liber

15.11.2021 ⋅ 0 comentarii

Activitățile în aer liber sunt esențiale în dezvoltarea capacităților locomotorii ale celor mici. Acestea sunt indicate pentru controlul greutății corporale, în dezvoltarea sistemului imunitar și a capacității de socializare și interacțiune cu ceilalți.

În prezent, se utilizează extins telefoane și tablete online. Jocurile în format digital sunt firești astăzi, în contextul extinderii fenomenului studiilor online, însă acestea trebuie să fie integrate într-un program diversificat de petrecere a timpului liber. Dar ce activități se pot desfășura în natură alături de cei mici? În rândurile de mai jos îți prezentăm o serie de propuneri interesante în acest sens.

Jocuri în parc

Parcurile special amenajate în aer liber pentru cei mici sunt o sursă infinită de distracție și interacțiune cu alți copii. Acestea reprezintă o  ocazie excelentă pentru consumarea energiei și pentru construirea încrederii în forțele proprii, prin escaladarea sau evitarea diferitelor obstacole. Leagăne, carusele și construcții amenajate pentru vârste diferite – toate îi ajută să-și dezvolte abilitățile locomotorii și cognitive, să acceseze un nivel superior de interacțiune socială.

Activități sportive

Sportul susține dezvoltarea condiției fizice și a capacităților locomotorii. În plus față de simpla joacă, activitățile sportive învață copilul să aprecieze rigorile și disciplina antrenamentului și să-și dorească depășirea propriilor limite. 

Pentru cei mici, sportul este o distracție și o competiție deopotrivă, un izvor de bună dispoziție, de satisfacție sau bucurie. Practicarea unui sport de echipă îi va responsabiliza și în va ajuta să învețe să colaboreze pentru îndeplinirea unui obiectiv comun. 

Aventuri în natură

Drumețiile în aer liber sunt o modalitate excelentă de interacțiune cu mediul și de îmbunătățire a capacităților de socializare cu ceilalți. Mai mult decât atât, copiii sunt astfel provocați să fie creativi și responsabili, să găsească soluții adecvate la problemele întâlnite pe traseu, să coopereze cu grupul, căpătând încredere în propriile forțe și în capacitatea decizională personală.

Plimbări cu bicicleta

O variație plină de provocări a drumețiilor în aer liber este plimbarea cu bicicleta. În zilele însorite este, probabil, cea mai distractivă activitate, deoarece îmbină în mod plăcut provocările traseului – mai ales dacă este off-road – cu măiestria biciclistului. În plus, este și o modalitate perfectă de a face efort fizic și de a ține sub control greutatea corporală.

Vânătoare de comori

O altă activitate distractivă pentru cei mici în interiorul casei, dar mai ales la exterior, este vânătoarea de comori. Jocul presupune plasarea unor obiecte în diferite poziții ce vor fi menționate pe o hartă și găsirea acestora pe baza unor indicii legate de poziționarea lor. O variantă modernă a jocului, denumită „geocoaching”, presupune utilizarea dispozitivelor GPS în încercarea de a găsi comorile. Coordonatele „comorilor” sunt introduse în dispozitive. Cele mai multe telefoane și tablete online dispun de un sistem GPS performant, astfel că puteți integra și tehnologia în procesul de joacă.

Întreținerea unei grădini

Amenajarea unei grădini reprezintă o provocare și o distracție cu potențial imens pentru copiii de orice vârstă. Indiferent de tipul de plante, cei mici vor învăța o mulțime de lucruri și vor petrece timp afară.  Dacă plantele cultivate sunt comestibile, copiii au ocazia să guste din plin rezultatul muncii lor. 

Studiul insectelor și al plantelor

Aceasta este o altă activitate foarte interesantă și distractivă prin care cei mici ajung să cunoască natura și să afle tot felul de informații despre flora și fauna care îi înconjoară. Aventura poate avea și un rezultat palpabil, constând într-o colecție de insecte sau plante, ce poate fi documentată căutând informații online.

Fotografie în aer liber

Una dintre cele mai interesante activități în aer liber este fotografia. Cei mici pot surprinde detalii nebănuite în călătorii, iar fotografia este un domeniu în care explorarea spiritului artistic se îmbină perfect cu tehnica fotografică – experiența în manipularea luminii, a culorilor și umbrelor fiind esențială pentru orice fotograf. 

Cele mai noi telefoane smartphone și tablete sunt prevăzute cu camere foto performante, așa că nu vor avea nevoie neapărat de un aparat de fotografiat foarte scump. Urmărește reducerile și ofertele periodice cum sunt cele de Black Friday pentru a achiziționa modelul preferat la un preț avantajos.

„Lupte” cu apă

Pentru zilele toride de vară, nimic nu este mai distractiv decât stropirea celorlalți cu ajutorul pistoalelor cu apă sau a pungilor cu apă. Desfășurat în echipă sau individual, organizat după anumite reguli sau fără ca acestea să existe, jocul este frumos pur și simplu datorită ingredientului magic folosit. În definitiv, ce poate fi mai palpitant pe vreme de caniculă decât răcorirea distractivă?

„Bătaie” cu zăpadă

Pentru anotimpul rece, în schimb, apa rămâne sursa principală de distracție. Zăpada poate fi utilizată pentru construirea de cazemate, căsuțe și desigur, oameni de zăpadă. Bătaia cu bulgări, însă, este cea mai la îndemână și cea mai distractivă, deoarece interacțiunea cu zăpada este un experiment continuu și o alimentare consistentă a stării de bine, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Practic, nu există limite atunci când vine vorba de idei distractive alături de cei mici. Așadar, fiecare zi este perfectă pentru a gândi și realiza activități interesante în orice anotimp.

melthdesign.ro/