Stire

Cafeaua, pe cale să devină un lux. Preţurile au explodat după ce gerul a uscat culturile din Brazilia

22.11.2021 ⋅ 0 comentarii

Trezitul dimineața devine mai scump. Prețurile la cafeaua Arabica, cea mai consumată, au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

 

Boabele de cafea arabica dau cafelelor gustul fin şi asigură aproape 60% din producţia globală. Cu toate astea, vremea extremă a decimat culturile, astfel că piaţa ar putea suferi timp de câţiva ani.

Preţurile boabelor arabica au crescut masiv pentru a acoperi pierderile, însă cumpărătorii se confruntă şi cu o criză în ceea ce priveşte transporturile. 

Astfel, s-ar putea decide curând ca preţurile să crească. Însă mai e o variantă: trecerea la boabele robusta.

Mai ieftine şi prezentă de obicei în cafeaua instant, boabele robusta conţin mai multă cofeină, astfel că băutura dimineţii e ceva mai amară, informează Bloomberg. 

Un îngheţ urmat de secetă a distrus arborii de cafea din Brazilia, iar cei nou plantaţi vor avea nevoie de câţiva ani pentru a ajunge la maturitate. În plus, criza forţei de muncă şi scumpirea produselor de fertilizare le provoacă probleme brazilienilor. 

Preţul boabelor arabica au crescut 80% în acest an, iar rapoartele nu sunt deloc încurajatoare. 

Astfel, chiar dacă şi boabele robusta s-au scumpit în acest an, ele sunt încă la jumătate din preţul celor arabica, ceea ce îi face pe cumpărători să se uite mai atent la ele şi să îşi dorească să le folosească, mai precizează sursa citată. 

Sursa: realitatea.net

fashiondays.ro