Stire

România, pe locul 10 în Europa la consumul de alcool pur. Un român consumă anual 11 litri de alcool pur

23.11.2021 ⋅ 0 comentarii

Românii sunt băutori şi nu prea. Cel puţin aşa arată topul european realizat de OMS, potrivit căruia ţara noastră se află abia pe locul 10 la consumul de alcool pur.

România, pe locul 10 în Europa la consumul de alcool pur. Un român consumă anual, în medie, 11 litri de alcool pur, valoare ce poziţionează piaţa locală în prima parte a clasamentului european, fără a fi însă un loc fruntaş, într-un top realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de Visual Capitalist.

Această valoare se traduce astfel într-un consum mult mai mare de băuturi spirtoase, dat fiind că jucătorii din industrie definesc băuturile spirtoase ca băuturi alcoolice cu o concentraţie alcoolică de minimum 15% vol, conform spirits-romania.ro.

Datele OMS se referă la anul 2019, cel mai recent an pentru care există date. Pandemia a schimbat o serie de obiceiuri, în principal a mutat consumul din HoReCa acasă, însă per total nu există deiferenţe majore în ceea ce priveşte cantitatea medie consumată de la an la an, conform estimărilor Ziarului Financiar pe baza jucătorilor din piaţă.

Fruntaşe la consumul de alcool pur sunt Letonia (12,9), Cehia (11,7) şi Lituania (11,9). Ultimele locuri sunt ocupate de Bulgaria (11,2), Slovenia (11,1), Luxemburg (11) şi România (10,96).

Sursa: romaniatv.net