Local Stire

Arad Free Tours organizează Turul Revoluției

09.12.2021 ⋅ 0 comentarii

Turul „Arad, al doilea oraș al Revoluției din Decembrie 1989” este organizat de Arad Free Tours prin Asociația Turism Alternativ, duminică, 12 decembrie de la ora 14:00 cu plecare din față de la fosta Întreprindere de Orologerie de pe str. Cocorilor nr. 24.

Organizatorii doresc să refacă traseul revoluționarilor care în data de 21 decembrie 1989 au pornit de la Orologerie spre marile fabrici arădene și mai departe, spre centrul orașului.

Aradul a fost al doilea oraș al Revoluției din Decembrie 1989! Cunoscând din timp tragica situație a evenimentelor de la Timișoara, arădenii s-au alăturat cauzei Revoluției în dimineața zilei de 21 decembrie, deși inițiative și acțiuni de solidaritate au fost realizate și anterior.

Turul are două obiective principale, primul este acela de a comemora eroii de la Revoluție, datorită cărora Aradul a devenit al doilea oraș liber de comunist din România, iar al doilea obiectiv este de atrage atenția asupra plăcii comemorative care a fost amplasată pe fațada întreprinderii până în anul 2020 și care a fost dată jos de către actualii proprietari ai clădirii și care are în prezent o situație incertă.

Traseul turului mai cuprinde obiective precum fosta fabrică Strungul, Calea Victoriei, Calea Aurel Vlaicu, Fabrica de Vagoane, locația fostei fabrici CPL, piața Gării, locația fostei fabrici Tricoul Roșu, piața Primăriei și Malul Mureșului.

„Acest tur va reprezenta o retrospectivă a celor mai importante evenimente din cadrul Revoluției din Decembrie 1989 de la Arad, având ca punct de plecare clădirea fostei Întreprinderi de Orologerie Industrială, locul în care s-a aprins flacăra Revoluției în dimineața de 21 decembrie. Întrucât orașul Arad este deseori omis atunci când se vorbește la nivel național de Revoluția din Decembrie 1989, este foarte important ca în primul rând noi arădenii să nu uităm faptul că în urmă cu 32 de ani, Aradul a fost primul mare oraș care s-a solidarizat cu Timișoara! Este important să conștientizăm ceea ce s-a întâmplat, să menținem în memoria colectivă numele eroilor uciși în acele zile și să nu lăsăm flacăra Revoluției să se stingă.” declară Teodor Stoica, ghid voluntar Arad Free Tours, coordonatorul proiectului.

Turul durează aproximativ trei ore. Participarea este gratuită și nu necesită înscriere sau programare. Cei care apreciază turul și proiectul Arad Free Tours pot dona la sfârșit dacă doresc orice sumă consideră. Organizatorii o vor folosi pentru a promova mai departe turismul alternativ în Arad.

Linkul evenimentului îl puteți găsi aici: https://fb.me/e/1HMe7tCGp

 


fashiondays.ro