Informatii

Care sunt cele mai bune remedii împotriva constipației la bebeluși?

20.12.2021 ⋅ 0 comentarii

Constipația este caracterizată prin scaune rare, dureroase și greu de eliminat. Acestea au mai multe cauze și afectează persoane de orice vârstă, inclusiv bebelușii. Chiar dacă pruncii se confruntă mai rar cu această problemă în perioada alăptatului, ea poate apărea totuși din alte motive, cum ar fi introducerea alimentelor solide.

De cele mai multe ori, constipația la bebeluși se poate manifesta prin scaune uscate și tari, număr redus de scaune (mai puțin de trei pe săptămână), disconfort și irascibilitate.


Cu toate că poate fi tratată acasă și nu reprezintă un risc semnificativ, există cazuri când constipația poate semnala prezența unor probleme mai severe, mai ales dacă este acompaniată de alte simptome.

Semnele și simptomele care pot necesita un consult medical specializat includ febra, vărsăturile, sângerările rectale și scăderea în greutate, printre multe altele. Articolul de mai jos vine în ajutorul părinților cu 5 remedii care pot fi de folos în tratamentul pentru constipație al bebelușilor.

5 remedii de luat în considerare

Schimbați laptele

Chiar dacă laptele natural poate cauza rareori constipația bebelușului, laptele praf și formula sa specifică ar putea reprezenta, în unele cazuri, motivul pentru apariția acestei probleme. Dacă scaunele rare vin la scurt timp după începerea utilizării unei formule noi de lapte praf, încercați înlocuirea acestuia.

Folosiți anumite alimente solide

Este adevărat că introducerea alimentelor solide poate duce la apariția constipației.

Cu toate acestea, există însă și alimente care sunt bogate în fibre și care pot ajuta la înlăturarea constipației cum ar fi broccoli, prune, piersici, mere și pere. Prin urmare, folosiți-le mai des în dieta pruncului.

Transformați alimentele solide în piure

Dacă bebelușul este mai mare de șase luni și nu a făcut încă mutarea la mâncare solidă, optați pentru transformarea alimentelor de mai sus în piure. Pentru că fructele și legumele sunt bogate în fibre, ele pot ajuta la creșterea în mărime a scaunului, ajutând astfel la eliminarea acestuia prin stimularea tranzitului intestinal.

Începeți exerciții fizice

Având în vedere că mișcarea stimulează tranzitul intestinal, efectuarea anumitor exerciții cu juniorul poate ajuta la tratarea constipației.


Dacă bebelușul nu a învățat încă să se târască sau să meargă, părinții sunt cei care ar trebui să îl ajute să exerseze. Una dintre cele mai eficiente metode de a exersa cu bebelușul este mișcarea piciorușelor acestuia, simulând mersul pe bicicletă.

Hidratați bebelușul

De obicei, nou-născuții și bebelușii care încă sunt alăptați nu necesită lichide suplimentare pentru menținerea unui scaun moale. Cu toate acestea, copilașii care suferă de constipație ar putea beneficia de pe urma unei cantități mici de lichide.

Este recomandat ca prima dată să se discute cu medicul specialist, acesta putând menționa lichidul corespunzător și cantitatea necesară pentru vârsta fiecărui bebeluș în parte.

Toate aceste remedii și multe altele pot fi folosite pentru tratarea constipației, în funcție de vârsta bebelușului și de particularitățile fiecărui caz în parte. 


Este recomandată apelarea la un consult medical specializat dacă există și alte simptome adiționale sau orice alte abateri de la normal. De asemenea, este obligatoriu să discutați cu medicul înainte de a începe aplicarea oricărui remediu.



fashiondays.ro