Local Stire

Profilul oamenilor străzii făcut de Poliţia Locală: sunt în general tineri, buni de muncă şi alcoolici; vezi cu ce se ocupă cei mai mulţi

07.02.2022 ⋅ 0 comentarii


Poliţia Locală  a realizat un profil al oamenilor străzii din municipiu. Este vorba în general de oameni în puterea vârstei, care ar putea să-şi găsească un loc de muncă, alcoolici sau consumatori de substanţe halucinogene, cei mai tineri în general, care de ocupă cu... cerşetoria, dar sunt persoane care mai muncesc la negru sau care practică prostituţia.

Rezultatele studiului au fost prezentate, astăzi, la sediul Primăriei, de primarul Călin Bibarţ şi directorul Poliţiei Locale, Adrian Toma. Potrivit respectivului studiu, dintre cei 261 de oameni ai străzii existenţi în evedenţele Poliţiei Locale, 49,4% se ocupă cu cerşetoria, 49,8% sunt alcoolici, 21% consumă substanţe halucinogene, 37,5% muncesc la negru, iar 4,5% practică prostituţia, cu precizarea că unii dintre aceştia se află în mai multe categorii.  În ceea ce priveşte provenienţa acestora, trebuie spus că pe lângă cei care sunt din municipiu, 9,5% provin de la Felnac, 8,2% de la Pecica, 6,8% de la Şiria, 6,8% de la Iratoşu, 6,8% de la Lipova, 5,4% de la Curtici, 5,4% de la Vladimirescu, 5,4% de la Pâncota, 4,1% de la Ineu şi 4,1% de la Vinga. Trebuie spuns însă că avem şi „oaspeţi” din alte judeţe: 14,4% din Bihor, 8,4% din Alba, 7,2% din Sălaj, 6% din Hunedoara, 4,8% din Timiş, 4,8% din Satu Mare, 4,8% din Mureş, 4,8% din Maramureş şi 3,6 din Cluj.

În ceea ce priveşte grupele de vârstă, situaţia se prezintă în felul următor: 0-18 ani – 5,7%; 18-35 de ani – 32,5%; 35-65 de ani – 43,3%, peste 65 de ani – 7%, în timp ce în cazul a 11,5% dintre oamenii străzii aflaţi în evidenţa autorităţilor nu existe date cu privire la vârstă.

Legislaţia lasă de dorit

Atât pimarul Călin Bibarţ, cât şi Adrian Toma susţin că legislaţia lasă de dorit, în condiţiile în care amenzile pentru oamenii străzii sancţionaţi contravenţional intră în bugetele unităţilor administrative de provenienţă. Iar motivul nu este reprezentat de bani, pentru că oricum aceştia nu plătest, ci faptul că amenda poate fi transformată în muncă în folosul comunităţii, dar cu excepţia Aradului, celelalte primării nu apelează la această posibilitate. „Încercăm să acţionăm cu legislaţia pe care o avem. Şi săptămâna trecută, Poliţia Locală a desfăşurat o acţiune în 57 de clădiri şi locaţii folosite de oamenii străzii, pe care proprietarii le-au abandonat. Nu avem însă o legislaţie foarte bună pentru a interveni pe proprietatea cuiva”, a declarat primarul Călin Bibarţ, care a făcut un apel către arădeni să sune la Poliţia Locală (0257-939) atunci când văd oameni ai străzii prin oraş. În general, în zonele cele mai populare din oraş, vorbim despre bărbaţi. Copiii rămân în zonele în care sunt aciuiţi în momentul respectiv. Femeile nu sunt atât de vizibilea mai spus primarul.

În ceea ce-l priveşte, Adrian Toma a vorbit despre carenţele legislative, despre faptul că o bună parte dintre oamenii străzii au diferite dizabilităţi, or, în legislaţie există o diferenţă între dizabilităţi şi handicap şi despre lipsa resurselor forţelor de ordine. „Resurse suficiente nu există nici în occident. Instituţiile specializate nu au destui bani, nu au destui oameni”, a ţinut să precizeze Toma.


 

fashiondays.ro