Stire

Eveniment jubiliar la Arad - 30 de ani de activitate a Filialei „Ziridava” a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere (FOTO şi VIDEO)

01.06.2022 ⋅ 0 comentarii


Armata a rămas de-a lungul timpului singura instituție de stat în care poporul nu și-a pierdut încrederea. Dacă ne uităm în urmă în istorie și chiar în anul Revoluţiei, Armata a rămas mereu alături de popor, a fraternizat cu poporul, iar românii nu au uitat acest lucru. Astăzi situația în lume este destul de tensionată, clopotele războiului bat necontenit spre răsărit, iar noi ca națiune asistăm tăcuți și poate de multe ori cu teamă la prăpădul unui război care nu aduce nimic bun. Deși suntem parte din NATO, încrederea poporului rămâne tot în armia română, așa mică cum este ea, pentru că vrem sau nu, Armata Română nu mai este ceea ce a fost în anii socialismului și nu pot să nu amintesc pe Napoleon care spunea cam așa „ȚARA CARE NU-ȘI HRĂNEȘTE PROPRIA ARMATĂ, VA HRĂNI O ARMATĂ STRĂINĂ”.

Armata Română au format de-a lungul timpului bravi ostași și bărbați adevărați, oameni care au apărat țara la nevoie, pe care nu i-a înspăimântat greutățile vieții, oameni pe care familia și societatea s-au putut baza. Armata a avut de fapt un rol hotărâtor în formarea individului ca bărbat, l-a ordonat și disciplinat, l-a făcut bărbat adevărat și un cap de familie responsabil, pentru că la urma urmei familia este cel mai sfânt lucru pentru o națiune.

Despre Armata Română se pot spune multe lucruri frumoase, pentru că a dus greul peste tot și a fost prezentă acolo unde a fost nevoie, a apărat hotarele țării în timp de pace și a construit drumuri prin cremenele munților, a ajutat familii în timpul inundațiilor, a dezăpezit și a strâns recoltele țării din infinitul Bărăgan, fiind mereu la datorie acolo unde țara o cerea. Asa cum spunea și marele Mihail Sadoveanu, „Armata noastră e mare prin sufletul ei”, și dacă ne uităm în urmă, Armata Română a făcut mari sacrificii, atât pe câmpurile de bătălie, cât și pe șantierele țării, lăsând în urmă edificii și construcții colosale pentru țară.

Am avut onoarea de a participa la Aniversarea a 30 de ani de la înființarea Filialei Județene „Ziridava” Arad a Asociaței Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, la invitația colonelului (r) Sandu Crișan președintele filialei Arad. A fost o aniversare plină de bucurie la care au participat în jur de 200 de persoane printre care multe cadre militare, inclusiv cadre rezerviste din Armata Ungariei, precum și reprezentanți ai Prefecturii Arad, (dr. Doru Sinaci, Gheorghe Stoian) , Consiliului Județean Arad, Primăriei Arad și a primăriilor Șiria și Ghioroc, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, sponsori și invitați. Evenimentul a debutat cu intonarea imnului de stat al României, după care colonel (r) Sandu Crișan a mulțumit tuturor celor prezenți în sală amintind faptul că Filiala „Ziridava” Arad a împlinit 30 de ani de activitate. Apoi au fost prezentați invitații, după care a urmat un moment de reculegere în amintirea cadrelor militare din rezervă care au plecat la cer. Generalul maior (r) Vasile Ionel Heredea a luat cuvântul prezentând istoria celor 30 de ani de activitate a Filialei „Ziridava” Arad, în care cadrele militare din rezervă sau retragere au fost implicate în diferite activități.  Înalt prea Sfinția Sa Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a amintit faptul că Armata are un rol hotărâtor în apărarea țării, a familiei și credinței în Dumnezeu, de aceea Biserica Ortodoxă Română a fost mereu alături de Armată. Apoi a luat cuvântul dr. Doru Sinaci – subprefectul Aradului, care a felicitat Filiala Arad pentru cei 30 de ani de activitate, amintind faptul că patria are nevoie de Armată și totodată sugerând că Aradul are nevoie de o fanfară militară. „Nu lăsati armele, luptați în continuare”, a fost cuvântul de încheeiere.

A luat cuvântul şi vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Ionel Bulbuc, care a amintit faptul că veteranii care au luptat pe front nu trebuie uitați niciodată, pentru că ei au fost cei care au luptat pentru acest popor, după care a luat cuvântul viceprimarul Aradului, Lazăr Faur, spunând că Armata are un rol important în viața unui bărbat pentru că îl face disciplinat și ordonat. Au mai vorbit invitații din Ungaria, respectiv președintele Clubului rezerviștilor militari de la Szeged, maiorul Csaby Lazlo, după care a urmat președintele clubului rezerviștilor militari de la Bekescsaba, respectiv Ciuvartki Ianoș, care la rândul lor au felicitat Filiala Arădeană „Ziridava” pentru cei 30 de ani de activitate, mulțumind totodată președintelui filialei pentru invitația de a participa la acest deosebit eveniment. A urmat ceremonia de decernare a diplomelor aniversare și insigne, apoi decernarea medaliilor și a plachetelor jubiliare, după care a venit un moment muzical cu Anastasia Maria Solomie, elevă în cls VIII-a la Liceul de Arte Sabin Drăgoi. Ultimul punct din program a fost servirea mesei, în care meniul a fost unul cazon, respectiv fasole cu cârnaț, amintindu-ne tuturor și întorcându-ne în timp la perioada cătăniei.

Președintele filialei Arădene „Ziridava” mulțumește tuturor sponsorilor care au contribuit la realizarea acestui eveniment deosebit din viața tuturor rezerviștilor militari și nu numai, amintind de Prefectura Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Primăria Comunei Ghioroc, Primăria Comunei Șiria, SC Cerbul Albastru SRL, Agro Țucudean Curtici, și nu în ultimul rând familia Dămoc din Ineu. Iată că acest eveniment jubiliar a reușit să readucă în sufletele tuturor celor prezenți mândria de a fi român, mândria fiecărui rezervist militar că a făcut parte din Armata Română, cea care a fost mereu prezentă acolo unde țara avea nevoie.

Nu pot să închei înainte de a felicita pe toți cei care au organizat acest eveniment deosebit din viața județului Arad, amintindu-ne faptul că Armata Română a fost mereu aproape de popor. „Armata este inima și sufletul unei națiuni”, iar națiunea care nu va mai avea Armată va dispărea din istorie. Dragi camarazi, nu lăsați armele jos, pentru noi, copii noștrii și pentru țară!


 

fashiondays.ro