Stire

Discuții privind reînnoirea contractului de gestionare a deșeurilor, în CLM

21.06.2022 ⋅ 0 comentarii


Consilierii municipali au fost convocați astăzi în ședință extraordinară a CLM cu 15 puncte pe ordinea de zi, care a început cu discuții aprinse privind înnoirea contractului de gestionare a deșeurilor în Arad. Contractul gestiunii deșeurilor în zona 1, din care face parte municipiul Arad, va expira anul viitor, astfel că sunt puse bazele pregătirii unui nou contract prin aprobarea documentației necesare în CLM.

Astfel, s-a votat astăzi pentru demararea procedurii de licitație deschisă în scopul atribuirii Contractului de delegare (colectare și transport) prin concesiune a gestiunii unor activități componente ale serviciului de salubrizare al unităților administrativ teritoriale membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Arad din Zona 1. 

Contractul încheiat între S.C. Retim Ecologic Service S.A. și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Arad (A.D.I. S.I.G.D.), în numele și pe seama unităților administrativ-teritoriale din Zona 1 – Arad, zonă din care face parte și Municipiul Arad, încetează în perioada anului următor, respectiv în luna Aprilie 2023, astfel este necesară asigurarea continuității prestării serviciului de salubrizare menajeră, anume colectarea separată și transportul separat al deșeurilor municipale, prin demararea unei proceduri de achiziție publică. 

Documentele proiectului supus atenției sunt cele înaintate de A.D.I. S.I.G.D. și anume: regulamentul propriu de organizare și funcționare,  studiul de oportunitate/fundamentare și documentația de Atribuire pentru delegarea (colectare și transport) prin concesiune a gestiunii unor activități componente ale serviciului de salubrizare.

Un amendament a fost adus proiectului dar a fost considerat în afara cadrului legal de reprezentantul ADI SIGD, astfel că în cele din urmă a fost reformulat, cu mențiunea să nu fie schimbat caietul de sarcini, și care a vizat posibilitatea incinerării deșeurilor, ca o oportunitate pentru viitor. „Se aprobă intenția Consiliului Local al Municipiului Arad de a identifica soluții pentru introducerea posibilității de eliminare alternativă a deșeurilor inclusiv posibilitatea de eliminare prin incinerare în cadrul proiectului „Energie din Deșeuri în Arad” în condițiile legii.”

Proiectul de hotărâre a trecut cu 16 voturi pentru și 6 împotrivă. Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociaţiilor de Proprietari din Arad, și-a exprimat în plen îngrijorarea viazvi de costurile ridicate pentru colectarea și transferul deșeurilor și i-a „urecheat” pe consilierii locali dar și pe membrii ADI SIGD menționând că tarifele sunt mult prea mari și sunt suportate de arădeni. 

 


 

fashiondays.ro