Informatii

Gardul electric pentru animale: cum functioneaza si de ce ai nevoie de el

29.06.2022 ⋅ 0 comentarii

Dacă ești în căutarea unei soluții ideale pentru împrejmuirea fermei sau a spațiului de pășunat, gardul electric este o opțiune pe care ar trebuie să o iei serios în considerare. Cu ajutorul său, poți împrejmui ușor orice spațiu, ținând la distanță prădătorii și împiedicând în același timp animalele domestice să părăsească perimetrul astfel delimitat.

Dacă aceste rânduri au reușit să îți capteze atenția, îți prezentăm în continuare principiile de funcționare ale unui gard electric și avantajele pe care le prezintă.

 

Care sunt componentele unui gard electric

Gardul electric este alcătuit din mai multe piese a căror montare nu este deloc complicată, după cum vom arăta în paragraful următor. Elementul cel mai important este aparatul pentru gardul electric de 220 V, care are rolul de a genera impulsurile electrice.

Din acest aparat pleacă firul care preia impulsurile și le transmite mai departe către firele sau benzile care formează gardul. Acestea sunt izolate pentru a preveni pierderile de energie și sunt legate între ele prin conectori. De asemenea, firele sau benzile gardului sunt susținute de stâlpi ficși sau mobili.

Nu în ultimul rând, gardul electric mai include un fir sau bare de împământare care se montează în sol, de preferat în zonele mai umede.

 

Cum se montează gardul electric

Începe cu stabilirea limitelor perimetrului care urmează să fie împrejmuit; în acest sens, plasează stâlpi la capetele laturilor care îl delimitează. Aceștia sunt primii care vor fi montați, iar apoi trebuie să continui cu montarea stâlpilor de mijloc. Stâlpii pot fi din material plastic sau din lemn, pentru că nu vor avea de susținut o greutate foarte mare.

Întinde apoi pe stâlpi firele sau benzile, care pot fi pe un singur rând sau pe mai multe, și montează conectorii. Urmează împământarea, după care poți conecta gardul la aparatul generator de impulsuri, prin intermediul firului de legătură.

În final, conectează aparatul la sursa de alimentare și reglează nivelul de tensiune dorit. O tensiune de 3.000 de volți este suficientă pentru orice animale domestice, în timp ce, pentru a ține la distanță prădătorii, este nevoie de cel puțin 4.000 de volți.

 

Avantajele gardului electric

În primul rând, un gard electric este mai ieftin decât unul clasic, chiar dacă acesta din urmă ar fi realizat din cele mai simple materiale. Cea mai scumpă piesă este generatorul de impulsuri, însă există mai multe tipuri de aparate de acest gen, astfel că îl poți alege pe cel care corespunde exact nevoilor tale, la prețul potrivit.

Montarea unui astfel de gard nu îți va lua foarte mult timp, iar această operațiune o poți face singur, fără a avea nevoie de ajutoare și materiale de construcții. Un gard electric nu doar că se montează ușor, dar se și demontează la fel de simplu, putând fi mutat oriunde ai nevoie de el.

Mai trebuie precizat că un gard electric este ușor de întreținut, pentru că nu se deteriorează în timp. Firele și stâlpii rezistă sub acțiunea razelor ultraviolete și a intemperiilor, iar animalele se țin departe de gard și nu pot să-i provoace pagube. Dacă totuși se întâmpla ca un fir sau un stâlp să se rupă ori să se deterioreze, poate fi înlocuit cu ușurință, fără a fi nevoie să refaci tot gardul.

Cu un gard electric nu trebuie să îți mai faci griji în privința prădătorilor, pentru că odată ce „au făcut cunoștință” cu el vor evita să se mai apropie. Acest lucru nu se întâmplă și cu gardurile clasice, caz în care prădătorii sunt mai perseverenți și își continuă atacurile chiar dacă nu reușesc din prima încercare.

În același timp, gardul electric împiedică și animalele domestice să părăsească perimetrul care le este destinat, fiind astfel în siguranță și mai ușor de supravegheat.

 

Sperăm că acest material ți-a fost de ajutor și că te vei convinge singur cât mai curând de toate beneficiile pe care le prezintă un gard electric.

     

 

 

 

melthdesign.ro/