Stire

Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” la festivaluri internaționale din țară

14.09.2022 ⋅ 0 comentarii


În perioada 14 septembrie – 7 octombrie spectacolul „497”, produs de Ansamblul „Tabán Táncegyüttes” 
din Békéscsaba (Ungaria) și Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” ajunge la trei festivaluri din țară. Orașele unde se va juca spectacolul de teatru-dans sunt: Piatra Neamț, Brăila și Iași. Regia spectacolului „497” este semnată de coregraful Farkas Tamás (Békéscsaba, Ungaria) și Tapasztó Ernő, directorul artistic al Companiei „Aradi Kamaraszínház”.

Primul oraș în care ajunge spectacolul „497”, coproducție a Ansamblului de Dans „Tabán Táncegyüttes” și Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” este Piatra Neamț, unde se va juca în cadrul celei de-a 33-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Piatra Neamț. Spectacolul de dans tip „performance” este programat pe 14 septembrie de la ora 17:00. Festivalul de la Piatra Neamț este cel mai vechi festival de teatru din țară, iar anul acesta se desfășoară în perioada 5-18 septembrie, timp în care iubitorii de teatru vor putea viziona și spectacole invitate din Ucraina, Letonia, Estonia sau Franța alături de cele din țară. 

După Piatra Neamț urmează Brăila unde spectacolul va fi prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru și Arte Performative organizat de către Teatrul Maria Filotti. În perioada 17-25 septembrie vor avea loc o serie de spectacole care vor reuni cele mai noi reprezentații ale Teatrului Maria Filotti din Brăila, dar și spectacole invitate, concerte, expoziții, spectacolul „497” fiind programat pe 21 septembrie de la ora 22:00.

Cel de-al treilea festival internațional unde va fi jucat spectacolul „497” are loc la Iași, unde dansatorii Ansamblului „Tabán Táncegyüttes” din Békéscsaba (Ungaria) vor urca pe scenă pe 7 octombrie de la ora 19:00 în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr. Festivalul ajuns la cea de-a 15-a ediție se va desfășura între 1 și 9 octombrie având ca temă principală „conflict-confruntare”. La Iași vor sosi artiști din 18 țări, printre care Austria, Belgia, Ucraina, Franța, Elveția, Ungaria, cea de-a 15-a ediție a festivalului va reuni 120 de evenimente, în 20 de spații din oraș.

Spectacolul „497” este un spectacol de dans de tip „performance”, prezentând calvarul a patru tineri din România, folosind instrumente de dans dramatic. Potrivit poveștii, în 1908 patru muzicieni și dansatori din Buzău, sub conducerea lui Dumitru Dan, s-au înscris la concursul mondial de drumeție lansat de Touring Club de France. Călătorii au învățat cântece și dansuri populare românești și au început să cânte la instrumente muzicale pentru a-și câștiga existența, pe parcursul drumului lor interpretând propriul tezaur folcloric. În 1910, grupul și-a început călătoria, care a durat mai bine de zece ani, purtând portul popular românesc și folosind 497 de perechi de opinci. Premiera națională a spectacolului de dans „467” a avut loc în luna mai la Arad, apoi acesta a obținut două premii importante: la cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Artele Spectacolului „ATELIER” de la Baia Mare Premiul pentru coregrafie a fost acordat coregrafului Farkas Tamás, iar Gera Gábor a câștigat Premiul pentru muzică de scenă pentru spectacolul „497”, coproducție a Ansamblului de Dans „Tabán Táncegyüttes” și Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház”.


 

fashiondays.ro