Stire

Zilele comunei Şicula (ediția I) sărbătorite cu cântec, dans și voie bună (FOTO şi VIDEO)

20.09.2022 ⋅ 0 comentarii


Șicula a fost dintotdeauna o autentică vatră folclorică în județul Arad, fiind un reper tradițional mai ales pentru Valea Crișului Alb, pentru că la Șicula s-a păstrat cu sfințenie tot ceea ce înseamnă tradiție, obiceiuri și folclor. Costumele populare de Șicula au fascinat, de-a lungul anilor, publicul marilor scene din România, pentru că autenticitatea, vechimea și frumusețea acestor costume încântă ochiul, ducându-ne cu gândul în trecut, când erau îmbrăcate cu drag de bunicile și bunicii noștri la jocu satului la sărbători.

Nicio altă comună de pe Valea Crișului Alb nu se poate mândri cu atâta autenticitate folclorică la fel ca Șicula. Dar când vorbim de Șicula trebuie să ne aducem cu drag aminte și de dansul călușerilor, un dans unicat care s-a păstrat de-a lungul timpului și care în pragul sărbătorilor de iarnă este un adevărat balsam sufletesc pentru fiecare casă din Șicula, pentru că obiceiul satului trimite călușerii a colinda la fiecare fiecare fată din sat în seara de ajun, iar in ziua Crăciunului fiecare casă din sat. Desigur că acolo unde este fată de măritat călușerii zăbovesc mai mult. A doua zi de Crăciun dansul călușerilor are loc în Căminul Cultural într-un frumos spectacol, unde la sfârșit vătaful joacă fata care i-a dăruit acea batistă care se leagă de steag.

Cântecul şi dansul de aici au fost preluate de alte ansambluri

Cântecul și mai ales dansul de Șicula a fost preluat de multe ansambluri de dansuri, fiind încă o dovadă vie că la Șicula oamenii au păstrat frumos ceea ce au primit de la străbunicii lor, iar astăzi se pot mândri cu acele costume populare inegalabile cu o vechime de peste 100 de ani.

Iată că după o perioadă de câțiva în care nu s-a realizat mare lucru la Șicula, a venit timpul să se reia nu numai investițiile ci și tradițiile din acest loc.

În vatra strămoşească

Astăzi, prin grija primarului Adrian Danciu, Șicula poate să se mândrească cu o nouă generație de dansatori din rândul copiilor, care vor duce mai departe autenticitatea și mai ales frumusețea dansului de Șicula. Dar în același timp administrația locală a luat hotărârea de a sărbători Zilele comunei Șicula, (ediția I), o sărbătoare care să adune şiculanii de pretutindeni acasă în vatra strămoșească.

Astfel că timp de două zile, respectiv sâmbătă și duminică (17-18.09.2022) Șicula a îmbrăcat straie de sărbătoare printr-un program folcloric susținut pe o scenă montată în drum, iar pentru public a fost montat un cort mare chiar lângă Căminul Cultural ca toată lumea să aibă loc, dar și pentru faptul că vremea era destul de instabilă.

Desigur că atât primarul, cât și întreg aparat al Primăriei au fost implicați total în organizarea acestui eveniment, astfel încât toți cei prezenți să se simtă ca acasă. Programul folcloric a fost atent ales, astfel încât în cele două zile de sărbătoare publicul sa aibă parte de ansambluri de dansuri și de soliști îndrăgiți care au încântat ochiul și mai ales sufletul celor prezenți.

Prima zi a debutat cu un discurs susținut de primarul comunei Adrian Mircea Danciu și o slujbă religioasă,  după care pe scenă au evoluat ansamblurile de dansuri Codrenii din Groșeni, Spicul grâului din Beliu, Apateana din Apateu, Bihorul, Bârzava și nu în ultimul rând Ansamblul Datina Cărășană. Soliști vocali au fost Maria Farcaș, Teodora Sârbu și Adrian Gancea cu formația.

Pe tot parcursul celor două zile de sărbătoare evenimentul a fost prezentat de Claudia Deac, o fiică a comunei Șicula (Gurba). Vocea caldă, modul elegant și frumos de a prezenta fiecare eveniment cultural o fac pe Claudia să fie tot mai îndrăgită de publicul larg. Claudia știe să pătrudă frumos în sufletul publicului prin însăși felul ei de a fi, prin modul de a prezenta fiecare interpret în parte și prin însăși frumusețea ei sufletească. Acolo unde prezintă un eveniment cultural, Ioana Luguzan-Roxin, Voichița Suba și Claudia Deac, publicul simte acea căldură sufletească de care avem atâta nevoie fiecare dintre noi.

Duminică a fost a doua zi de sărbătoare în care cei prezenți s-au putut bucura de alți interpreți ai muzicii populare.Evenimentul a debutat cu o scurtă cuvântare și un BUN VENIT din partea primarului Adrian Mircea Danciu, apoi pe scenă a fost invitat deputatul Mihai Fifor (PSD) și au fost prezentați publicului senatorul Eusebiu Pistru (PSD) și Florin Tripa președintele executiv al filialei PSD Arad.

O suită instrumentală interpretată de orchestra Frații Șandru a deschis practic programul folcloric. Pe scenă au evoluat interpreți de muzică populară cum au fost Alina Bora, Valea Bogdan de la Groșeni, Maria Ignișca din Târnova, Emilia Cerchizan, Claudia Volintir, Ciprian Tărșan, Ioana Luguzan-Roxin, Cornelia Căprariu-Roman o fiică a Șiculei care se reîntoarce de fiecare dată cu atâta drag în satul natal, fapt care s-a resimțit în fiecare piesă interpretată de dânsa, iar fața îi radia de bucurie, o bucurie de a fi alături de cei dragi. Pe scenă au evoluat apoi Ciprian Gabor și Rodica Ardelean Oniță, o altă fiică a satului Șicula, fiind acompaniați de orchestra Frații Șandru. Ultima parte a programului a fost dedicată unei interprete din Bihor dar foarte indrăgită de publicul arădean, Corina Szatmari care a venit însoţită de Taraful Zbiciu. Cântecele ei ajung de fiecare dată la sufletul publicului pentru că sunt inspirate din lumea satului bihorean, iar acest lucru o face din ce în ce mai dragă tuturor. De altfel Corina a coborât în cântec și voie bună de pe scenă în mijlocul horelor încinse în fața scenei, unde copii și oameni mari și-au dat mâna prinzându-se în dans și voie bună. A fost o seară a cântecului, a bucuriei de a fi împreună din nou după doi ani de restricții, pentru că de fiecare dată astfel de evenimente aduc împreună fiii acelei comunități și tocmai acest fapt ține o comunitate strâns legată, iar cei plecați de mult din sat se simt din nou... acasă.

Seara s-a încheiat cu un superb foc de artificii, care s-a ridicat spre cer ca o aducere aminte a faptului că Șicula a fost și va rămâne mereu un loc drag tuturor celor care au crescut aici, dar în același timp un loc unde cântecul și dansul popular autentic sunt mereu acasă.


 

fashiondays.ro