Stire

Festivalul Vânătorilor la EXPO Arad - ediția XIII-a (FOTO şi VIDEO)

26.09.2022 ⋅ 0 comentarii


Iată că Festivalul Vânătorilor din acest an a ajuns la cea de a XIII-a ediție, evenimentul fiind deja de mult o tradiție în județul Arad. Anul aceste însă locația a fost schimbată, iar evenimentul s-a desfășurat la EXPO Arad. S-au păstrat desigur toate punctele importante din programul tradițional al evenimentului, chiar dacă locația a fost în cu totul alt cadru.

Grupele de vînătoare au fost prezente cu tradiționala mâncare vânătorească, la ceaun, iar pita de Pecica a fost foarte apreciată. De asemenea, au fost prezentate câteva rase de câini de vânătoare de către Florian Vârcuș, un crescător de vijlă maghiară consacrat în județul Arad și un bun cunoscător al câinilor de vânătoare, dânsul fiind un vânător cu state vechi de la care fiecare dintre noi avem ce învăța. În cadrul evenimentului din acest an a avut loc și o lansare de carte fiind vorba de un volum dedicat vânătorii intitulat „Focul patimii bătrâne, vânătoarea”, avându-l drept autor pe Sorin Gârjan.

Autorul volumului, este unul dintre ortacii noștri, care cutreieră potecile pădurilor alături de prieteni vânători și ortacii câini de vânătoare, fiind un împătimit fiu al zeiței Diana.

Atunci când petreci multe clipe minunate în codru îi cunoști foșnetul, îi asculți glasul tăcut, dar atât de clar, vibrând de bucuria de a fi tu însuți parte din acel spectacol desăvârșit al naturii. Numai cine a stat la pândă așteptând vânatul cu arma în mână poate înțelege acele trăiri vânătorești, privind tăcut spectacolul naturii, iar atunci când apare vânatul în bătaia armei tresari ușor și trăiești momente unice, imbibate cu emoțiile declanșării focului de armă, ca apoi să simți acel fior al reușitei și al vânatului răpus. Apoi parcă întraga pădure se pleacă în fața ofrandei aduse zeiței, iar vânătorul se apropie cu respect de vânatul răpus, pe de o parte bucuros de reușită, iar pe de altă parte poate și trist că a luat pădurii o părticică din universul ei. Acele clipe și acele trăiri le aduce autorul cărții în atenția cititorilor, pentru a întelege pe deplin focul acestei patimi, vânătoarea. Prezentarea acestui volum a fost în sarcina scriitorului Ioan Matiuț, un împătimit al vânătorii și dânsul.

Dacă A.J.V.P.S. Arad s-a prezentat foarte bine la eveniment, ca în fiecare an de altfel, iar directorul Asociației Județene de Vânătoare și Pescuit Sportiv, Nicu Deme a fost printre noi, nu același lucru se poate spune de grupele private de vânătoare care nu prea și-au făcut prezența, cu mici excepții și pe acestă cale mulțumim grupei de vânătoare privată Mănăștur – Timiș și firmei ,Zooland din Sâmbăteni care a fost prezentă la eveniment nu numai cu ceaun ci și cu un stand foarte frumos amenajat. Dintre grupele de vânătoare prezente cu ceaun și trofee de vânătoare amintim grupa Aradu Nou, Mailat, Pecica, Monoroștia, Zăbalț, Lipova, Milova, Sebiș, Mânerău și alții. Odată ce cazanele cu tocănițe vânătorești de tot felul s-au oprit din fiert, fiecare grupă participantă a fost jurizată, pentru a se stabili câștigătorii. Din comisia de jurizare a făcut parte și ,,ȘEF MARCELA,, o doamnă specialistă în gastronomie, pe care multă lume o cunoște, dar în special gospodinele. Ansamblul de dansuri populare Valea Mureșului din Săvârșin au întregit programul evenimentului prin frumoasele dansuri populare din zona Bata – Birchiș - Săvârșin. De asemenea și Ansamblul ,,Băgrinii,, din Săvârșin a încântat publicul prezent, prin dansurile specifice zonei Săvârșinului. Ansamblul de dansuri Băgrinii s-a înființat de curând prin grija Parohiei Ortodoxe Săvârșin și de aceea nu ne rămâne decât să felicităm această inițiativă care ar trebui urmată și de alte parohii, mai ales acolo unde primarii nu se implică prin sprijinirea unui ansamblu de dansuri, deși tocmai un ansamblu de dansuri duce tradiția locală mai departe. Sunt încă multe comune care nu au nici măcar un grup folcloric și astfel tradiția se va pierde din păcate.

Prezent la eveniment a fost și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, un om care se implică foarte mult atât în modernizarea județului, cât și în partea culturală, pentru că toate evenimentele culturale din județ sunt sprijinite de Consiliul Județean Arad. De asemenea la eveniment au fost și europarlamentarul Gheorghe Falcă,  presedintele Camerei de Comerț din Arad, Gheorghe Seculici, subprefectul Marius Sulincean și viceprimarul Aradului, Ilie Cheșa.

Evenimentul s-a bucurat de un public larg, în special din lumea vânătorilor și celor care iubesc natura. Nu putem să nu amintim și de Ion Micurescu (Badea Ion), primarul comunei Bata, care s-a implicat activ în organizarea acstui eveniment, care la urma urmei aduce vânătorii mai aproape unii de alții.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro