Informatii

Cum funcționează o mașină de debitat și ce caracteristici are

17.10.2022 ⋅ 0 comentarii

Debitarea este acel proces tehnologic prin care un material este împărțit în mai multe părți cu forme și dimensiuni specifice, spre a fi prelucrate sau folosite ulterior pentru alte operațiuni.

Mai simplu spus, debitarea constă în tăierea materialelor, însă aceasta nu poate fi făcută oricum, pentru că bucățile rezultate trebuie să păstreze caracteristicile materialului inițial în zona de separare. De asemenea, bucățile de material trebuie să aibă forme și dimensiuni precise, în funcție de necesități, iar în timpul procesului de tăiere nu este permis să sufere deformări.

Pentru ca toate aceste cerințe să fie îndeplinite, se folosesc scule speciale denumite mașini de debitat.

 

Ce este mașina de debitat

În primul rând, se cuvine precizat că mașina de debitat este un dispozitiv care nu trebuie să fie confundat sub nicio formă cu fierăstrăul electric. E drept că ambele sunt unelte de tăiat însă, în cazul mașinii de debitat este vorba de o lucrare de mai mare finețe.

Folosirea unei mașini de debitat prezintă numeroase avantaje, mai ales în cazul materialelor care trebuie prelucrate ulterior, dar despre acestea vom vorbi puțin mai târziu.

 

Ce materiale pot fi prelucrate

Cu o astfel de mașină poți debita o gamă variată de metale feroase și neferoase, precum și beton, lemn, plastic sau alte materiale dure. Important este să ai la dispoziție mașina de debitat potrivită pentru activitățile tale, întrucât există mai multe tipuri de astfel de dispozitive.

Cu o arie atât de largă de aplicabilitate, mașina de debitat poate fi folosită în diferite domenii, pe șantiere, în unități industriale, dar și în micile ateliere sau proiecte DIY.


Principiul de funcționare

Mașina de debitat este prevăzută cu un dispozitiv de tăiere, care poate fi un disc sau o foarfecă ce se montează pe un mecanism acționat de un motor electric. Alimentarea acestuia se poate face prin cablu - direct de la priză, sau prin intermediul acumulatorilor, care permit utilizatorului mai multă mobilitate.

Odată apăsat butonul de pornire, motorul electric acționează dispozitivul de tăiere, cu care pot fi debitate materialele. Pentru piesele din metal, beton sau alte materiale dure se folosesc discuri de diferite tipuri, în timp de pentru tablă, sunt mai eficiente mașinile de debitat cu foarfecă.

 

Avantajele folosirii unei mașini de debitat

Diferența dintre prelucrarea cu o mașină de debitat și orice altă sculă de tăiere este dată de discurile folosite de o astfel de mașină. Acestea au alte caracteristici decât discurile abrazive sau lamele de fierăstrău și permit o tăiere de mai mare finețe.

Astfel, în urma tăierii cu mașina de debitat, marginile suprafețelor de separare sunt mai netede și nu suferă niciun fel de deformare.

Viteza de rotație a discurilor unei mașini de debitat este mai mică decât a altor scule de tăiere, însă acesta nu este nicidecum un dezavantaj. Datorită suprafeței netede a discurilor și a vitezei mai mici de rotație, se reduce frecarea și astfel se produce mai puțină căldură în timpul debitării. Prin urmare, piesele prelucrate – mai ales cele din metal – nu se încing la fel de tare ca în cazul debitării cu discuri abrazive.

De asemenea, piesele din materiale sensibile la căldură nu se mai deformează și pot fi mai ușor prelucrate cu ajutorul mașini ide debitat.

Deși discurile de tăiere sunt mai scumpe, mașinile de debitat sunt mai economice datorită faptului că acestea rezistă la utilizare îndelungată. Spre exemplu, în timp ce un disc abraziv se uzează până să atingă 100 de utilizări, discurile pentru mașina de debitat rezistă la câteva mii de utilizări.

 

Sperăm că aceste informații ți-au fost de folos și că te vor ajuta în alegerea modelului potrivit de mașină de debitat.

fashiondays.ro