Informatii

7 motive să consumi ceai de ghimbir

13.11.2022 ⋅ 0 comentarii

Consumul de ceai de ghimbir are o tradiție îndelungată în special în regiunile asiatice, fiecare dintre țările de aici având propriul ritual de preparare și mod de consum pentru această băutură. Denumit și ”aurul din bucătărie”, ceaiul se prepară din rădăcina de ghimbir, ingredient des utilizat pentru proprietățile sale benefice. 


Din rândurile de mai jos vei afla mai multe despre beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de ghimbir, și de ce este recomandat să îl consumi. 

  1. Ceaiul de ghimbir este util pentru răceală și gripă

Ceaiul din rădăcină de ghimbir este unul dintre cele mai eficiente tratamente atunci când te confrunți cu stări de răceală și gripă. Îl poți obține prin fierberea unor felii tăiate subțiri, obținute dintr-o bucată de 4-5 cm de ghimbir crud, fără coajă, preparate cu două căni de apă și lăsate apoi la infuzat încă 10 minute. Preparatul obținut are un gust puternic, iute și specific. 


Numărul ridicat de antioxidanți pe care îl conține reprezintă unul dintre proprietățile ceaiului de ghimbir pentru care acesta este atât de des utilizat ca remediu naturist, în special în țările din Orient. Băutura este un real aliat în lupta cu gripa sau răcelile, ajutând la decongestionarea sinusurilor și a nasului, și la calmarea durerilor de gât. În plus, ajută la expectorație și la scăderea febrei, fiind și un tonic foarte bun.

  1. Te ajută la pierderea kilogramelor în plus

Anumite studii recente au evidențiat posibilitatea ca ceaiul din rădăcină de ghimbir să aibă efecte în reducerea greutății, dar și a indicelui de masă corporală, datorită potențialului său de a ajuta la creșterea numărului de calorii arse. Poți consuma o ceașcă de ceai dimineața, pe stomacul gol, dacă îți dorești pierderea câtorva kilograme suplimentare. 

  1. Are efect antiinflamator

Consumul de ceai de ghimbir ajută la ameliorarea durerilor și inflamațiilor din corp, fiind util și pentru durerile de cap sau în perioadele menstruale ale femeilor. Curcuminul, ingredient prezent și în rădăcina de ghimbir, s-a dovedit a fi un bun adjuvant în prevenția și tratarea afecțiunilor corelate cu inflamațiile din organism, precum diferite tipuri de scleroză, boala Alzheimer, depresia sau oboseala cronică.

  1. Fortifică sistemul imunitar

Datorită ingredientelor active și a concentrației ridicate de substanțe antioxidante, ceaiul de ghimbir ajută la întărirea sistemului imunitar. Vitamine C, B3 și B6, dar și magneziul sau fierul sunt doar câteva din elementele din compoziția sa care contribuie la acest efect.

  1. Este bun pentru digestie

Ceaiul de ghimbir stimulează procesul de digestie prin activarea enzimelor din intestine. Îl poți consuma regulat, deoarece va contribui la reglarea tranzitului intestinal, ori după o masă copioasă, pentru a reduce balonarea sau flatulența.

  1. Reglează tensiunea arterială

S-a dovedit că un consum regulat de ceai de ghimbir ajută la stabilizarea valorilor tensiunii arteriale între limite normale.

  1. Ameliorează senzațiile de greață

Printre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale ceaiului de ghimbir se numără faptul că acesta ajută la ameliorarea senzațiilor de grețuri matinale provocate de sarcină, sau a celor provenite de la răul de mișcare. 


Cu toate acestea, ceaiul de ghimbir trebuie consumat cu atenție, de preferat la recomandarea medicului, de către femeile însărcinate, și în plus poate cauza probleme celor cu disfuncții gastrointestinale. Chiar și în cazul persoanelor sănătoase, nu trebuie depășită o doză de trei căni pe zi. 


Beneficiile ceaiului de ghimbir sunt de necontestat, și din acest motiv poți introduce în dieta zilnică una sau două căni din această băutură cu multiple calități.

melthdesign.ro/