Politic

România nu iartă afrontul Austriei: ambasadorul de la Viena a fost chemat în ţară pentru consultări

09.12.2022 ⋅ 0 comentarii


Afrontul adus ieri României de către Austria, stat care a decis în mod cu totul şi cu totul nejustificat să se opună intrării ţării noastre în Spaţiul Schengen, nu a rămas fără urmări. Din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri anunţă că sistează colaborarea cu companiile austriece, iar mulţi dintre români susţin la rândul lor că vor boicota produsele comercializate de austrieci. În aceeaşi ordine de idei, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat astăzi că îl va chema în ţară pentru consultări pe Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena, ceea ce înseamnă o reducere a nivelului de reprezentare.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări. Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.

Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Ambasadoarea Austriei convocată la sediul MAE

De menţionat că ieri, MAE anunţa că ambasadoarea Austriei la Bucureşti a fost convocată pentru a i se comunica poziţia României cu privire la gestul făcut de guvernul de la Viena.

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe, ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată în această seară la sediul MAE pentru a i se comunica poziția României expusă mai sus și protestul MAE față de atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei, care va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale. Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional și european, precum și coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internațional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei. De asemenea, i s-a transmis ambasadoarei protestul ferm față de acuzațiile exprimate de autoritățile austriece cu privire la așa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmații care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea”, anunţau încă de ieri reprezentanţii MAE.

„Un semnal puternic”

Potrivit istoricului Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe al României, citat de digi24.ro, „Semnalul pe care îl dă MAE este foarte puternic în mediul diplomatic, asta înseamnă căderea reprezentării României la Viena. E un semnal că relațiile dintre România și Austria pentru o perioadă previzibilă - să sperăm scurtă - vor intra într-o fază de răcire. La Viena va rămâne un funcționar de rang mai scăzut al reprezentării noastre. Arată că interesul nostru pentru Austria s-a diminuat considerabil.”

Intrai AICI pentru detalii.

 

 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro