Stire

„Colinda a fost și va rămâne o modalitate de a transmite valorile culturale și duhovnicești generației în creștere...”

19.12.2022 ⋅ 0 comentarii


A fost cea de-a 13-a ediție a Festivalului Colindelor la Micherechi, Ungaria. În seara zilei de 18 decembrie, Casa de Cultură „Gh. Dulău” a răsunat din nou, pentru a 13-a oară, de colinde româneşti şi cântece de Crăciun, interpretate de cele patru biserici din sat: fanfara baptistă, corurile celor două biserici penticostale şi corul credincioşilor ortodocşi. Specificul acestui festival, la fel ca al celor trei culte din sat, este că se cântă şi se roagă în limba română.

Organizatorii evenimentului au fost şi de această dată Consiliul Local Micherechi, alături de Autoguvernarea Românească şi Asociaţia Românilor din sat. Moderatoarea evenimentului a fost tânăra profesoară Diana Bogdan. Seara de colinde a fost deschisă prin cuvântul de salut al doamnei primar Margareta Tat, care a vorbit şi despre importanţa colindelor în viaţa micherechenilor: „La noi, la români, nu se poate concepe sărbătoarea Nașterii fără colinde. Ele sunt o parte integrantă a spiritualității românești, dar și a folclorului nostru. Colinda nu este altceva decât vestea Nașterii Domnului, exprimată prin cântec, probabil tocmai pentru a trasmite mai ușor mesajul și învățătura Bisericii despre Întruparea Domnului. Aceste cântări cu versuri dulci și calde nu aparțin oamenilor, ci îngerilor care au cântat atunci când s-a născut Iisus Hristos. De la îngeri au învățat și păstorii să cânte și astfel ne-au rămas moștenire colindele. Un popor se definește prin tradițiile, obiceiurile și datinile sale. Acest festival organizat anual, reflectă o parte din istoria neamului nostru, iar colinda a fost și va rămâne o modalitate de a transmite valorile culturale și duhovnicești generației în creștere, pentru a-i face să înțeleagă și să perpetueze aceste tradiții moștenite de la strămoșii noștri”, a subliniat primăriţa Micherechiului, încheind: „Să deschidem poarta caselor pentru primirea colindătorilor, dar și poarta sufletelor noastre pentru primirea Pruncului Iisus.”

A urmat apoi programul de colinde oferit de către coruri și reprezentanții confesiunilor creștine (baptist, penticostal și ortodox). După fanfara Bisericii Baptiste a urcat pe scenă corul de tineret şi copii al Bisericii Penticostale „Betel”. Grupul coral al parohiei ortodoxe, împreună cu corul Adunării Oastei Domnului, au încântat publicul spectator prin colinde tradiţionale româneşti, interpretate de femei şi bărbaţi diferite generaţii, de la copii de grădiniţă până la bunici. Surpriza serii a fost oferită de patru preoţi (pr. Ionuţ Negrău, parohul locului, pr. Florin Olteanu, paroh la Chitighaz, pr. Sorin Mureşanu, paroh la Apateu şi pr. protosinghel Visarion), care au cântat colinda românească „Vin colindătorii”, pe versurile lui Tudor Gheorghe. Ultimii care au urcat pe scenă au fost tinerii Bisericii Penticostale Nr. 1, vestind şi ei, cu mic cu mare, bucuria Naşterii Mântuitorului.

La final, toți cei prezenți în sală au cântat „O, ce veste minunată!”, dorindu-şi unii altora sărbători binecuvântate şi cu pace.

E.Ş.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro