Informatii

Designul peisagistic: principii și sfaturi pentru o grădină perfectă

22.02.2023 ⋅ 0 comentarii

În cazul în care intenționezi să amenajezi un spațiu verde relaxant sau o grădină impozantă îți recomandăm să începi folosind principiile designului peisagistic!🌳🧑‍🌾🏡


🌱  Înainte de toate, trebuie să ai cunoștințe despre plantele pe care dorești să le folosești și despre factorii și mediul care le influențează. 


🌱Topografia spațiului este de asemenea importantă pentru a crea un design coerent al grădinii.


🌱Un alt principiu important în arhitectura peisagistică este axa grădinii. Aceasta este o linie imaginară mediană care menține echilibrul grădinii. La sfârsitul unei axe in general exista un centru de atracție. Centrul de atracție poate fi orice element cheie, de la o formă arhitecturală, o statuie, o fântână arteziană, un iaz, o cascadă sau chiar și un copac care iese în evidență.


🌱Efectul maxim se realizează prin plantarea unei singure specii de plante pe o suprafață extinsă, creându-se astfel un efect decorativ intensificat. Trebuie avut grijă ca repetiția să nu devină monotonă, iar dimensiunea acestor suprafețe de culoare și textură trebuie să varieze.


🌱Unitatea este esențială în arhitectura peisagistică și trebuie realizată între clădire și grădină, astfel încât acestea să fie în același stil și să devină parte a aceluiași întreg. Elementele și componentele grădinii trebuie să fie în armonie între ele pentru a crea o impresie generală plăcută.


🌱Spațiul are un rol important în designul grădinii. Păstrează spații largi de gazon și evită plantarea în centrul grădinii pentru a face spațiul să pară mai mare decât este de fapt în realitate.


🌱În arhitectura peisagistică evită diviziunile dure sau liniile de ruptură. Trecerile de la un element la altul trebuie să fie ondulate pentru a armoniza elementele.


🌱Proporțiile sunt importante în arta peisagistică. Proporția se referă la raportul și relația dintre elementele prezente în grădină. În general, proporțiile trebuie considerate împreună cu celelalte principii de design, cum ar fi culoarea, textura, formele și linia, pentru a crea o grădină frumoasă și echilibrată.


🌱Când vine vorba de culorile utilizate în amenajarea grădinilor, verdele este culoarea de bază iar culorile plantelor decorative și ale florilor ar trebui să se suprapună peste aceste tonuri de verde pentru a obține un aspect armonios. Este mai bine să se utilizeze o singură culoare dominantă decât o combinație de culori diferite . De exemplu o zonă cu trandafiri de aceeași culoare va crea o mai aspectuoasă decât o zonă cu trandafiri de mai multe culori amestecate, care poate părea prea aglomerată și dezordonată. Totuși, este important să nu exagerați cu o singură culoare și să adăugați elemente de contrast pentru a evita un aspect monoton. În final, încercați să experimentați și să vă jucați cu combinații de plante, forme și culori pentru a obține o grădină unică și personalizată.


💚Spor la grădinărit!💚



👉 www.landisa.ro

fashiondays.ro