Stire

Finanțarea destinată retehnologizării CET-ului, supusă votului consilierilor în CLM

27.02.2023 ⋅ 0 comentarii


În ședința de mâine a Consiliului Local Municipal, va fi supusă votului și co-finanțarea proiectului ce are în vedere înlocuirea instalațiilor de la CET. În urma procedurii de achiziție de servicii de acordare de credit, desfășurată de Municipiul Arad în anul 2022, a fost desemnată câștigătoare Banca Comercială Română. Obiectivele aprobate pentru finanțare din împrumut erau inițial reabilitarea interioară a teatrului, înlocuirea cazanelor pe gaz la CET Hidrocarburi și reabilitarea unității militare din Gai.

Dar luând în calcul necesitatea finanțării valorii neeligibile a proiectului „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență la CET HIDROCARBURI SA” cu finanțare din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), s-a impus modificarea „Listei de investiții publice de interes local cu finanțare din împrumutul de 130.000.000 lei”. Astfel, prin proiect se propune renunțarea la alocarea sumelor din împrumut pentru obiectivele: 1) „Reabilitare clădire Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad – Etapa II – Reabilitarea interioară”: 65.000.000 lei;  2) „Înlocuire cazane pe gaz la SC CET Hidrocarburi SA Arad”: 34.000.000 lei;  3) „Reabilitare clădiri Unitatea Militară Zona Gai”: 21.000.000 lei. 

În același proiect, se propune adăugarea pe lista obiectivelor de investiții cu finanțare din împrumut a obiectivului „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență la CET HIDROCARBURI SA”, cu finanțare din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR); finanțare din împrumut: 121.500.000 lei și „Amenajare pod pietonal acces Insula Mureș”  (8.500.000 de lei). 

Printr-o hotărâre de Consiliu Local, s-a aprobat proiectul „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență la CET Hidrocarburi SA”, în vederea finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Pilonul I. Tranziția verde – Componenta 6. Energie, Măsura de investiții 3 – Dezvoltarea de capacități de producție pe gaz, flexibile și de înaltă eficiență, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, în vederea atingerii unei decarbonizări profunde”, cu modificările și completările ulterioare. Valoarea totală a investiției este de 533.737.112,82 lei, cu TVA inclus, din care valoarea cheltuielilor neeligibile ale investiției este de 255.294.849,50 lei.  
 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro