Stire

Începe primăvara în grădină: sfaturi utile pentru luna martie

01.03.2023 ⋅ 0 comentarii

Luna martie este momentul perfect pentru a începe lucrările de primăvară în grădină, întrucât vremea devine din ce în ce mai caldă, iar plantele încep să se trezească la viață. Dacă luna februarie a fost prea friguroasă și nu ai putut să lucrezi în grădină, acum este momentul să recuperezi.
Pentru a-ți pregăti grădina pentru noul sezon, primul pas este curățarea acesteia. Îndepărtează frunzele și crengile uscate sau deteriorate de pe sol, tunde gazonul și pregătește pământul pentru noile plante. Este important să îndepărtezi orice resturi vegetale de prin grădină, astfel încât să eviți dezvoltarea de boli sau de dăunători. De asemenea, verifică și întreține uneltele de grădinărit înainte de a începe lucrul în grădină, asigurându-te că acestea sunt curate, ascuțite și funcționează corespunzător. Cu o pregătire temeinică, grădina ta va fi pregătită pentru a fi plină de viață și culoare si in aceasta primăvară.


După ce ai finalizat lucrările de întreținere necesare, este important să te concentrezi asupra plantelor pe care dorești să le îngrijești, în special cele care necesită atenție suplimentară, precum tufele de trandafiri și trandafirii cățărători din grădina ta, pentru a le asigura o creștere sănătoasă și o înflorire bogată. În luna martie, curăță  tufele pentru a le ajuta să se regenereze rapid și să înflorească devreme. Este important să ții cont de momentul potrivit pentru a planta trandafiri fără rădăcină protejată, iar cel mai bun moment este în afara perioadei de creștere.


De asemenea pentru a avea o grădină plină de culoare și parfum, poți planta arbuști ce înfloresc dar și copaci ornamentali și veșnic verzi. Însă fi atent, în momentul plantării, este important să îndepărtezi cu atenție vasul sau ghiveciul, să răsfiri cu grijă rădăcinile și să asiguri poziționarea corectă a plantei. Nu uita să fertilizezi solul din jurul plantelor pentru a le ajuta să se dezvolte la potențial maxim. În acest scop, poți folosi o gamă de fertilizatori potriviți pentru solul din grădina ta.


Exemplu: poți planta tufe de hortensii, acești arbuști vor oferi un spectacol de culoare, însă nu vor înflori în regiunile mai reci.


Când îți plantezi arbuștii, trebuie să săpați o groapă care să fie puțin mai adâncă și mai lată decât rădăcinile. Nu uitați să îndepărtați cu atenție vasul sau ghiveciul în care era pus arbustul, apoi răsfirați cu grijă rădăcinile cu mâna. Înainte să terminați de plantat arbustul, trebuie să vă asigurați că acesta stă drept în pământ. Atunci când stă perfect drept, rotiți arbustul astfel încât să se poziționeze așa cum doriți. La final, asigurați-vă că va crește drept și nu aplecat - raportați-vă la mediul din jur pentru a verifica că este la nivel.


Nu în ultimul rând este foarte important să acorzi atenție pomilor fructiferi pentru a evita apariția bolilor și a daunatorilor care pot distruge recolta. În primul rând, este recomandat să inspectezi regulat copacii pentru a detecta eventuale semne de boli sau daunatori, cum ar fi frunze galbene sau păianjeni roșii. Dacă observi astfel de semne, poți recurge la tratamentul adecvat pentru a rezolva problema.
De altfel, este important să aplici tratamente preventive pentru a preveni apariția bolilor și a daunatorilor. Acestea pot include tratamente cu insecticide sau fungicide și aplicarea unor îngrășăminte organice pentru a spori rezistența copacilor.


În continuare te sfătuim să verifici starea sistemului de irigare pentru a-ți menține gazonul sănătos. Dacă intenționezi să plantezi gazon, pregătește terenul corespunzător, astfel încât să te poți bucura de o grădină verde deosebită.
Sperăm că aceste sfaturi să fie utile și vă dorim spor la grădinărit!


Pentru mai multe informații  poți vizita site-ul  www.landisa.ro
 
fashiondays.ro