Informatii

Kiwi Autofertil: un pas important către agricultura sustenabilă

16.03.2023 ⋅ 0 comentarii

Kiwi (Actinidia deliciosa) este o plantă de viță de vie din familia Actinidiaceae, originară din Asia și cultivată în diferite regiuni din întreaga lume pentru fructele sale, care sunt bogate în substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele A, C, E, calciu, fosfor, potasiu și carbohidrați. Kiwi este o specie dioică, cu fructe de formă ovală acoperite de o coajă maro, pubescentă.


Kiwi preferă primăverile calde și toamnele lungi, dar este sensibil la temperaturile scăzute și necesită plantare în regiuni cu risc redus de îngheț. De asemenea, are nevoie de lumină moderată spre puternică și poate fi plantat în locuri însorite sau pe pantele orientate spre sud. Kiwi este sensibil la umiditate și necesită o irigare adecvată, de preferință prin microaspersoare, pentru a regla eficient umiditatea solului. Specia se dezvoltă optim în soluri bogate, cu un regim aerohidric ridicat și un pH între 6,5 și 7,5, dar nu tolerează solurile bogate în carbonați.


Înainte de plantare, solul trebuie curățat de resturile de vegetație, iar vara trebuie să se cultive un strat arabil de 30 cm adâncime. Dacă este necesar, solul trebuie nivelat, iar două treceri cu o grapă cu discuri trebuie făcute cu câteva zile înainte de plantare. Plantarea trebuie să aibă loc toamna sau primăvara devreme, iar distanța optimă între rânduri este de 4 metri, cu 3 metri între fiecare plantă pe o linie. Trebuie plasați stâlpi pentru a marca poziția fiecărei plante, deoarece kiwi este o specie care necesită un raport de 1:1 între plantele masculine și cele feminine pentru a asigura o polenizare eficientă.


După plantare, lucrările de întreținere trebuie să înceapă cu un sistem de irigare adecvat pentru a regla regimul de umiditate din sol. Kiwi necesită un sistem de spalier bine întreținut pentru susținere, deoarece poate crește până la 7 metri în lungime. Planta necesită tăiere pentru a menține forma dorită și pentru a asigura calitatea fructelor. De asemenea, este esențial să se controleze dăunătorii și bolile care pot afecta calitatea și producția de fructe. În cele din urmă, plantele de kiwi necesită fertilizare pentru a furniza nutrienți esențiali și pentru a promova creșterea, iar aplicarea de îngrășăminte organice sau chimice trebuie să se bazeze pe analiza solului.


👉 www.landisa.ro/en/p/kiwi-autofertil/195


melthdesign.ro/