Stire

Deschidere temporară a graniţei la “Triplex Confinium” şi Adunarea Generală DKMT 2023 la Pecica, Arad

22.05.2023 ⋅ 0 comentarii


Sâmbătă, 20 mai 2023, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat la manifestările prilejuite de deschiderea temporară a graniţei din zona localităţilor Beba Veche (România),  Kübekháza (Ungaria) şi Majdan – Rabe (Serbia).Triplex Confinium  (din latină, „graniţă triplă”) este numele locului în care se întâlnesc graniţele României, Republicii Ungare şi Serbiei. Este cel mai vestic punct din România, amplasat în comuna Beba Veche. În acest punct este amplasată o bornă piramidală, cu trei laturi, fiecare orientată către ţara respectivă şi având însemnată stema ţării. Momentul festiv s-a derulat în cadrul cooperării euroregionale Dunărea – Criş – Mureş – Timiş (DKMT), ca un simbol al bunei cooperări dintre cele trei părți, prilej de întâlnire a comunităţilor din această regiune, adică a locuitorilor din localităţile de frontieră: Beba Veche, Kübekháza (Ungaria) şi Majdan – Rabe (Serbia).

La manifestarea ajunsă la cea de-a 25-a ediție, au participat oficialităţi din România, Serbia şi Ungaria: Alin-Adrian Nica, președintele Consiliului Județean Timiș; Polner Eors, vicepreședintele CJ Csongrád-Csanád; Branko Ćurcic, vicepreședintele Guvernului Provinciei Autonome Voivodina; Daniel Banu, consul general al României la Szeged; Korosi David, consul, reprezentant al Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca, ş.a.

Adunarea Generală a Cooperării Regionale Dunăre-Criș-Mureș-Tisa,  al cărei președinte în exercițiu este Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad a avut loc în aceeaşi zi la Pecica, în sala festivă a Consiliului Local din Pecica. Au participat oficialităţi din cele trei ţări, din județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, din România, comitatelor Bacs-Kiskun și Csongrad, din Ungaria, și Provinciei Autonome Vojvodina, din Serbia, membri în conducerea DKMT. Pe ordinea de zi a ședinței s-a aflat proiectul de acord trilateral cu privire la cooperarea și asistența reciprocă între Guvernele Ungariei, Serbiei și României a înființării unui serviciu transfrontalier de ambulanță, în zona Euroregiunii DKMT. Proiectul ambulanței transfrontaliere este unic în Europa de Est. El presupune intervenția în caz de urgență a ambulanțelor din euroregiune, în zona transfrontalieră, indiferent de statul în care se intervine, astfel încât ambulanța care este cea mai aproape de locul incidentului să poată salva vieți. Dificultatea proiectului constă în faptul că doar la Voivodina serviciul de ambulanță este în subordinea autorităților provinciale, în România și Ungaria el aparține de stat. De aceea, se vor organiza consultări cu ministerele Sănătății din cele două state, pentru a le implica în proiect. Membrii DKMT au votat pentru încheierea acordului de colaborare, în vederea începerii procedurilor de lucru. Branco Ciurcici, vicepreședintele Guvernului Vojvodina, a prezentat situația actuală și potențialul de dezvoltare în Provincia Autonomă Voivodina, prin prisma antreprenoriatului social ca potențial de cooperare transfrontalieră în Euroregiunea DKMT. La rândul său, doamna Csokasy Eszter, director executiv al asociației Euroregiunea DKMT, a prezentat raportul cu privire la proiectele aflate în derulare în cadrul Agenției de Dezvoltare Euroregională DKMT.

La final, președintele CJ Arad a înmânat premiile de excelență ale DKMT: patru proiecte derulate în relația Arad-Csongrad, Timiș-Csongrad, Voivodina-Caraș Severin și Voivodina-Bacs Kiskun au primit acest premiu, urmare a impactului pe care l-au avut în comunitate.

Edilul orașului Pecica, Petru Antal, a făcut o scurtă prezentare a primului proiect premiat: „Tradiții de-a lungul timpului și de peste graniță”, derulat de comunitatea locală în parteneriat cu administrația localității Mórahalom din Ungaria, insistând asupra necesității cooperării comunităților de la graniță, pentru păstrarea și promovarea tradițiilor locale de fiecare parte a graniței. Cel de-al doilea proiect premiat a fost derulat la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”, al județului Caraș-Severin, împreună cu orașul Vârșeț din Serbia, lider fiind Consiliul Județean Caraș-Severin. În cadrul proiectului „Rețea comună durabilă pentru situațiile de urgență din Banat” au fost achiziționate o serie de echipamente de intervenție pentru situații de urgență, dar a fost derulat și un curs pentru pregătirea de scafandri la nivelul ISU „Semenic”. Al treilea proiect premiat în cadrul DKMT a fost cel care vizează construirea unei noi maternități în Timișoara. Lider de proiect este Consiliului Județean Timiș, iar costurile se ridica la peste 13 milioane de euro, cu tot cu dotările ce vor completa aparatura existentă la Maternitatea Bega, care va fi transferată. Ideea celui de-al patrulea proiect a fost de a profita de potențialul neexploatat al regiunii Voivodina/Bács-Kiskun – calitatea cerului nocturn, rezervația faunei sălbatice și moștenirea culturală – și să le transforme în atracții turistice. Acesta s-a adresat în special copiilor de școală primară, familiilor, studenților și tinerilor care vizitează festivaluri de muzică și culturale pe teritoriile Voivodinei și Bács-Kiskun.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro