Stire

Mihai Diaconescu, seismolog de la INFP, despre cutremurul din Arad

23.05.2023 ⋅ 0 comentarii


Un cutremur cu magnitudinea 4,6 a avut loc luni seară în județul nostru. Seismologul Mihai Diaconescu a declarat, la Antena 3, că este o zonă obișnuită pentru cutremure, unde au mai avut loc seisme. Acesta a mai precizat că cel mai mare cutremur din zona Banat sau Crișana a fost de 5,6, dar după experiența Târgu Jiu specialiștii sunt prudenți în declarații despre ce ar putea urma.

„S-a produs la intersecția două falii la sud de Mureș, în dreptul localității Zăbrani. Este o falie orientată nord-vest, sud-est falia Lugoj-Zăran iar cealaltă falie presupun la primele date că ar fi falia Calacea, fiind cea orientată perpendicular pe falia Lugoj.

Este un 4,6 magnitudine locală, poate un 4,3 MW. E greu de spus de replici pentru că în zonă cel mai mare cutremur a fost 5-6 în zona asta, dar  experiența Târgu Jiu care ne-a zguduit bine ne face să fim prudenți în a face estimări de acest gen.

În zona Aradului n-au fost în ultimii 10 ani cutremure de mai mari de patru. Au fost în zona sudică a Banatului, pe la Moldova Nouă, în zona aia, acolo au fost 5-6.

Cutremurul este destul de mic, adâncimea este superficială, poate acolo local să tulbure puțin apele, dar în orice caz, nu poate să aibă influențe, să spunem, în zona seismologică de la nord-vest de Târgu Jiu.

În zona Aradului nu cunosc să fi existat vreo secvență seismică în ultimii 20-30 de ani”, a spus seismologul Mihai Diaconescu. 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro