Stire

O nouă acţiune de dezinsecţie în municipiul Arad

26.05.2023 ⋅ 0 comentarii


Primăria Municipiului Arad anunță cetățenii orașului că în intervalul 29 mai - 07 iunie 2023, se vor desfășura activităţi de dezinsecţie pe domeniul public și privat al municipalității. În condiții meteorologice favorabile, tratamentele respective se intenționează a fi aplicate marți 30.05.2023 în intervalul orar 21:30 - 05:00 respectiv miercuri 31.05.2023 de la ora 21:30 până la finalizare (tratament terestru/spațial împotriva țânțarilor adulți) respectiv miercuri 31.05.2023 începând cu ora 06:30 (tratament antilarvar/delarvizare).

„Tratamentul terestru (spațial) împotriva țânțarilor adulți se va desfășura numai pe timp de noapte, în intervalul orar 21:30 - 05:00, în zonele cu vegetație: spațiile deschise din domeniul public și privat al municipiului (parcuri, spații verzi, maluri de lac și altele asemenea, prin termonebulizare); spațiile deschise ale persoanelor fizice și juridice, de pe toate aliniamentele stradale, adiacent acestor spații, cu utilaje adecvate, prin pulverizare.   

Tratament terestru antilarvar (delarvizare), mai exact acţiunea privind distrugerea şi prevenirea dezvoltării stadiilor larvare ale insectelor (în special ţânţari) se va desfășura pe timp de zi, începând cu ora 06:30 până la finalizare. Acest tratament se va aplica pe zonele/fâșiile de pe malurile Râului Mureș, de la malul lacurilor (Pădurice - Lac), a bălților temporare și/sau permanente (Homocul Mic, Homocul Mare), a canalelor deschise (Mureșel, Ier, Țiganca), parcuri și zone de agrement cu vegetație, terenuri virane și în general toate zonele umede cu vegetație de pe raza Municipiului Arad. Produsele biocide folosite sunt: Cymina® Ultra, în activitatea de dezinsecţie terestră pentru combaterea ţânţarilor adulţi și Biopren® 50 LML, (antilarvar) insecticid concentrat emulsifiabil pentru combaterea larvelor de ţânţari. Cele două substanțe nu prezintă niciun pericol pentru populație, animale domestice/sălbatice și nici pentru mediu și sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Rugăm cetăţenii să evite să treacă sau să stea în zona de acţiune a utilajelor (având în funcțiune semnale speciale de avertizare luminoase emise intermitent) în timp ce acestea pulverizează soluţii de combatere a ţânţarilor adulți, pentru a evita eventualele incidente neplăcute”, transmit reprezentanţii Primăriei.

Potrivit municipalităţii, crescătorii de albine sunt rugaţi ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv scoaterea stupilor de albine în afara ariei de stropire; în caz contrar Primăria Municipiului Arad şi S.C. DD Chim S.R.L. sunt absolvite de orice responsabilitate.

În cazul condiţiilor meteorologice nefavorabile, data/durata prevăzută se va decala/prelungi.

Din punct de vedere al eficienţei aplicării măsurilor de combatere şi eliminare a unor potenţiale focare de infecţie, acţiunile de dezinsecție trebuie tratate în mod unitar atât pe domeniul public cât şi privat, spaţii deschise ale persoanelor fizice şi juridice de la nivelul localităţii, pentru evitarea unor reinfestări sau apariţii a unor noi zone contaminate, motiv pentru care se recomandă tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Arad, să efectueze tratamente de dezinsecție în spaţiile deschise pe malurile apelor, în depozitele de anvelope uzate, subsolurile de la blocuri, etc. în perioada de desfăşurare a acţiunilor de dezinsecție efectuate pe domeniul public şi privat”, au ţinut să mai precizeze edilii.

 

 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro