Local Stire

Expoziția „Călătorie cu trenul la Arad” a strâns peste 3.500 de vizitatori (FOTO)

06.06.2023 ⋅ 0 comentarii


Peste 3.500 de arădeni au vizitat expoziția intitulată „Expoziție de modelism și istorie feroviară  «Călătorie cu trenul la Arad»”, ce a avut loc în minivacanța de Rusalii la Sala Polivalentă.

Complexul Muzeal Arad cu sprijinul Consiliului Județean Arad, în colaborare cu AR-Rail Club-Arad, a organizat în această minivacanță, expoziția interactivă ”Călătorie cu trenul la Arad”, deschisă publicului arădean la Sala  Polivalentă în perioada 1 iunie – 4 iunie 2023. Timp de 4 zile, în cadrul acestui eveniment, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul de Turism Arad și Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad au prezentat publicului specificul activității și oferta culturală pentru anul în curs. 

Joi, 1 iunie, intrarea a fost liberă pentru copii la expoziția „Călătorie cu trenul la Arad”, iar în perioada 2-4 iunie, cu biletul de intrare de la expoziția “Călătorie cu trenul la Arad” (Sala Polivalentă) se putea vizita gratuit Muzeul de Artă Arad (str. Gheorghe Popa de Teiuș, 2-4, etaj II). 

Vernisajul expoziției ”Călătorie cu trenul la Arad” a avut loc joi, 1 iunie, ora 15.00, în prezența reprezentanților Consiliului Județean Arad, a organizatorilor - Complexul Muzeal Arad și AR-Rail Club-Arad, a celor peste 20 de colecționari, membri ai cluburilor din România, Austria și Ungaria: AR-Rail Club-Arad, Clubul Feroviar Crișana, Clubul Feroviar Republica Ploiești, Clubul Feroviar București, CENAFER - Muzeul CFR, Clubul Improvizat București, BK 1951 Wien – Austria, Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub Veszprém – Ungaria, Kandó Kálmán  Vasútmodellező Egyesület Bekescsaba - Ungaria, Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület Debrecen - Ungaria, Modelleisenbahn SRL, Maketo Târgu Mureș.

A fost expusă și o parte din fascinanta colecție de machete ale transportului arădean, realizate de Ioan Popoviciu în a doua parte a vieții sale, colecție care prezintă un fragment din istoria feroviară arădeană: trenuri și diverse tipuri de locomotive, dintre care se remarcă trenul Săgeata Verde care a legat Podgoria de Arad timp de aproape un secol. Aceste bunuri culturale fac parte din Colecția Maria Popoviciu, fiica maestrului Ioan Popoviciu. Arădeanul Ioan Popoviciu a fost un apreciat sportiv, antrenor emerit de TIR, pilot, sculptor și grafician.

În cadrul expoziției cei peste 20 de colecționari din România, Ungaria și Austria și-au prezentat, într-un circuit interactiv care însumează 350 m linii cale ferată, dublu față de la expoziția precedentă de anul trecut, machetele unor clădiri care deserveau transportul feroviar precum depouri și stații de cale ferată.

Vizitatorii au descoperit alt tip de garnituri de tren care au animat circuitul: de la primele locomotive cu aburi, până la trenurile de mare viteză din zilele noastre, prezentând în mod interactiv dezvoltarea transportului feroviar începând cu anii 1835-1920, perioada căilor ferate de stat când s-au construit marile rețele de cale ferată din întreaga lume, continuând cu modernizarea garniturilor de tren, utilizate pe scară largă în perioada interbelică și a celui de-al Doilea Război Mondial (1920-1950).
Epoca postbelică, din 1950 și până în prezent, este marcată de înlocuirea locomotivelor cu aburi cu motoarele Diesel, urmată de dezvoltarea unei flote moderne de vehicule electrice și a unei noi tehnologii de securitate.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro