Informatii

Cauzele și posibilele afecțiuni asociate cu ochii care lăcrimează frecvent

14.07.2023 ⋅ 0 comentarii

Ochii au nevoie de lacrimi pentru a fi umezi și a se menține sănătoși. Când apare lăcrimarea excesivă a ochilor sau epifora, cauzele pot fi multiple, iar afecțiunile asociate acestei probleme de vedere pot semnala unele probleme mai grave sau  complicații ale unor tulburări oculare nediagnosticate. În urma controlului optometric sau oftalmologic, specialistul va putea identifica motivul și va oferi tratamentul adecvat. 

Abordăm în continuare subiectul legat de lăcrimarea frecventă a ochilor, prezentăm cauzele și posibilelor afecțiuni asociate, astfel încât să știi când să ceri ajutorul specialistului. 

Ce înseamnă lăcrimarea ochilor?

Lacrimile sunt produse de glandele lacrimale prezente la nivelul ochilor și au un rol esențial în menținerea peliculei umede pe suprafața acestora. Lăcrimarea frecventă a ochilor se numește epiforă și este caracterizată de o producție sporită de lacrimi sau de stoparea curgerii normale a acestora din ochi. 

Motivele sunt variate și în cele mai multe cazuri nu necesită tratament specific, poate doar unele ajustări ale stilului de viață. Dacă te confrunți cu ochi care lăcrimează și este o problemă temporară nu ai motive de îngrijorare. Cu toate acestea, pe termen mediu și lung, lăcrimarea frecventă poate fi un semn al unei afecțiuni oculare mai grave pentru care ai nevoie de îngrijiri de specialitate în cel mai scurt timp. 

Cauzele lăcrimării frecvente a ochilor

Potrivit Mayo Clinic și Cleveland Clinic, lăcrimarea frecventă se poate manifesta la unul dintre ochi sau la ambii cauzele fiind multiple:

  • Prezența unui corp străin în ochi;
  • Expunerea excesivă la lumina albastră emisă de dispozitivele electronice moderne;
  • Lipsa ochelarilor de soare și a celor de protecție în activitățile curente din mediul exterior;
  • Expunerea la substanțe chimice sau factori alergeni;
  • Infecții, inflamații la nivelul ochilor sau pleoapelor;
  • Secreție în exces a glandelor lacrimale;
  • Blocarea canalului lacrimal;
  • Sindromul ochiului uscat;
  • Unele afecțiuni oftalmologice;
  • Unele medicamente prescrise pentru boli cronice diagnosticate;
  • Intervenții chirurgicale la nivelul ochilor. 

Posibile afecțiuni asociate cu ochii care lăcrimează frecvent

Lăcrimarea frecventă a ochilor este un motiv pentru a consulta medicul specialist sau optometristul. În situația în care optometristul nu poate stabili cauza pentru lăcrimarea ochilor te va trimite la oftalmolog pentru investigații suplimentare. Această tulburare poate să se manifeste la orice vârstă, iar netratarea cauzei care a condus la apariția problemei poate determina secreții purulente, inflamații, umflături, vedere neclară ce îți afectează viața și te pot pune în pericol când ești la volan. 

Sursele citate arată că lăcrimarea frecventă a ochilor va face privirea neclară, așa cum se întâmplă atunci când încep să se manifeste viciile de refracție precum miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia care nu au fost diagnosticate până atunci și care pot fi ținute sub control eficient cu ochelari sau lentile de contact cu dioptriile aferente. 

Programarea unui consult optometric este primul pas pentru identificarea și tratarea posibilei afecțiuni oculare cu care te poți confrunta. Pe lângă picăturile oftalmologice, tratamentele de specialitate dacă vorbim de alergii sau alte probleme ale ochilor și pleoapelor sunt eficiente. În situații complexe se ajunge și la intervenție chirurgicală pentru corectarea deficienței canalului lacrimal dacă un blocaj la acest nivel a determinat lăcrimarea frecventă a ochilor. 

Când trebuie să mergi la consult de specialitate?

Eliminarea cauzei fizice care a provocat lăcrimarea ochilor, purtarea ochelarilor de soare sau de protecție, a celor de vedere conform prescripției medicale pot rezolva lăcrimarea temporară când cauza manifestării a fost identificată corect. 

Specialistul trebuie consultat de urgență dacă pe lângă lăcrimare frecventă o perioadă îndelungată apar și alte simptome, precum:

  • durere în zona orbitelor sau în spatele ochilor;
  • roșeață și/sau usturime;
  • inflamația pleoapelor;
  • dilatarea vaselor de sânge de la nivelul ochilor. 

 

Acest articol despre cauzele și posibilele afecțiuni asociate ochilor care lăcrimează frecvent este strict informativ și nu poate înlocui un consult medical adecvat. Pentru orice afecțiune oculară sesizată, dar și la primele semne ale unor probleme de vedere, programează un control de specialitate și respectă recomandările medicale primite!

 

fashiondays.ro