Informatii

Ce faci dacă apar reacții adverse după vaccinarea copilului?

29.09.2023 ⋅ 0 comentarii

Vaccinarea copiilor este pentru părinți un moment în care intervin foarte multe emoții, atât pentru momentul în sine și reacția copilului, cât și pentru perioada ce urmează și eventualele reacții adverse postvaccinale. Cu o informare corectă însă, toate aceste etape pot fi depășite fără probleme. 

Primul pas este discuția cu medicul pediatru sau cu medicul de familie. Acești specialiști sunt în măsură să vă explice schema recomandată de vaccinare în funcție de vârsta copilului, precum și posibilele reacții adverse postvaccinale care pot apărea și modul de gestionare a acestora. Odată puși în temă, veți putea acționa cu claritate și în cunoștință de cauză.

Reacțiile adverse postvaccinale sunt de obicei ușoare și de multe ori copilul trece mult mai ușor peste ele decât părintele în sine. Acestea pot fi: 

  • roșeată sau ușoară durere la locul unde s-a administrat vaccinul
  • febră
  • oboseală asociată cu durere de cap sau dureri musculare
  • stare generală influențată, iritabilitate sau dorința de a dormi mai mult

Toate aceste simptome nu trebuie să vă îngrijoreze dacă sunt în limite normale, fiind un semn că totul decurge normal și organismul nostru are o reacție potrivită față de vaccin. Pentru ameliorarea simptomelor locale se pot aplica comprese reci pe locul respectiv, iar pentru ameliorarea febrei și durerilor se pot administra antitermice, asociate cu o hidratare corectă, totul conform indicațiilor medicului. În cazul în care simptomele persistă sau se agravează (febră ridicată ce durează mai mult de 3 zile, inflamația locală nu scade și nici durerile nu se ameliorează) atunci vă puteți adresa medicului pentru sfaturi sau o consultație.

Există cazuri foarte rare în care după vaccinare poate apărea o reacție anafilactică (mai puțin de 1 caz de reacție anafilactică la 1.000.000 doze administrate). Pentru a putea identifica rapid și interveni prompt în cazul apariției unei reacții anafilactice (care apare în primele minute după vaccinare), fiecare punct de vaccinare este dotat corespunzător și fiecare persoană vaccinată trebuie monitorizată cel puțin 15 minute la punctul de vaccinare. 

Speri Știi că va fi bine!

Așadar, cel mai important este să fim informați corect, pentru a putea reacționa prompt. Tocmai cu acest scop, Ministerul Sănătății desfășoară în această perioadă o campanie de informare și conștientizare privind importanța vaccinării pentru toate categoriile de vârstă, parte a Strategiei naționale pentru perioada 2023-2030, ce oferă acces echitabil pentru toată lumea și nu presupune obligativitatea vaccinării. Informații utile despre subiect, răspunsuri la întrebări și multe alte materiale se găsesc pe www.provaccin.ro.



fashiondays.ro