Local Stire

PLAYBACK, adică vaccin împotriva nostalgiei

26.10.2023 ⋅ 0 comentarii


Alaltăieri seară la Cinema ARTA a fost proiectat filmul PLAYBACK, un documentar în care regizoarea Iulia Rugină, cunoscută publicului arădean din urmă cu vreo șase ani, când și-a prezentat aici filmul BREAKING NEWS, face o incursiune în lumea tinerilor anilor 80, propunându-l ca și CĂLĂUZĂ pe  Sorin Lupașcu, cunoscutul DJ al discotecii RING din Costineștiul de atunci

Perioada este ingenios reconstituită (”Playback” înseamnă și derularea inversă a benzii magnetofonului) pe baza înregistrărilor de arhivă din ”iepoca de aur”, unde cenușiul vieții și lipsurile de tot felul erau recompensate de bucuria de a trăi a tinerilor acelor vremuri, poftă de viață ce nu putea înăbușită de limba de lemn a propagandei comuniste.

Și chiar dacă în discotecă DJ-ul Sorin Lupașcu era obligat să improvizeze o orgă de lumini cu ”roșu, galben și albastru”, lumea tot se distra, cumva la fel cum iarba reușește să răsară prntre crăpăturile și fisurile din betoanele armate.

Partea amuzantă s-a petrecut după terminarea proiecției filmului, când în holul de la Cinema ARTA hâtrul DJ a ”pus de-o discotecă” exact ca pe vremuri și bunicuțele și seniorii prezenți (ascultând melodiile tinereții lor) au ZĂUITAT de povara anilor și junghiuri și reumatisme și au început să danseze în draci de melodiile iubirii lor, scenă ce ar fi meritat imortalizată și adăugată ca P.S. al documentarului.

Care documentar, după părerea mea ”reacționară”, are marele merit că disecă nostalgia multor tovarăși contemporani după anii ”comunismului biruitor” și care e, de fapt, nostalgia după tinerețea lor, fără ”junghiuri și reumatisme”!

 

Vasile Zărăndan

(un fost tovarăș)


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro