Stire

UVVG - Vă așteptăm la muzeu!

16.11.2023 ⋅ 0 comentarii


 

În anul 2018, cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, în spațiile Palatului „Românul”, a fost inaugurată Sala Unirii „Vasile Goldiș”. Acest spațiu expozițional din centrul Aradului, adăpostește documente foarte valoroase pentru istoria recentă a României, despre rolul Aradului în realizarea celui mai important act al istoriei noastre: Marea Unire.

 

Începuturile muzeului datează din anul 2000, când regretatul profesor Alexandru Roz, unul dintre principalii fondatori ai Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, alături de regretatul rector-fondator, profesorul AUREL ARDELEAN, au creat Biroul redacțional al lui Vasile Goldiș. Ulterior, toate amenajările au fost realizate sub coordonarea profesorului Marius-Ioan Grec, directorul muzeului.

 

De la inaugurare şi până astăzi, Muzeul Memorial, parte a U.V.V.G., a fost vizitat de mii de elevi, care, împreună cu profesorii lor, au străbătut, într-un mediu ambiant deosebit, încărcat de istorie, o pagină glorioasă a istoriei naţionale şi locale.

 

S-a dorit ca, în maniera existentă de mult în toate muzeele europene, să oprim, pentru puțină vreme, timpul, lăsând să se înfiripe fărâma de viaţă care a conturat marile momente trăite în Palatul „Românul”, când aici se plămădea strategia Marii Uniri. Am încercat să surprindem ceva din stilul de viaţă al celor care au trăit acolo, zbaterile care au constituit viaţa culturală de la redacţia unei publicaţiei „Românul”, care a făcut istorie.

 

Printre exponate, se regăsesc acte de studii, documente personale și alte înscrisuri care atestă demersul civic al lui Vasile Goldiş; o bogată corespondenţă cu I. L. Caragiale, Octavian Goga, Nicolae Titulescu și mulți alții; fotografii de epocă originale, deosebit de valoroase, publicaţii conduse de Vasile Goldiş sau la care acesta a colaborat, cărţi din biblioteca acestuia, unele purtând semnătura lui, și multe altele.

În perioada premergătoare ZILEI NAȚIONALE de la 1 Docembrie 2023, Muzeul Memorial Universitar „Vasile Goldiș" situat în Palatul Românul - Casa lui Vasile Goldis - unde a functionat Redactia ziarului „Românul" și Tipografia „Concordia", de pe str. Vasile Goldiș, nr. 6, va fi deschis publicului, după urmätorul program:

Miercuri, 22.11.2023, între orele 10,00 - 14,00

Joi, 23.11.2023, între orele 10,00 - 14,00

Vineri, 24.11.2023, între orele 10,00 - 14,00

Luni, 27.11.2023, între orele 10,00 - 14,00

Marți, 28.11.2023 între orele 10,00 - 14,00

Vă așteptăm să petrecem câteva clipe contemplând un moment în timp, care a schimbat cursul istoriei naționale și viețile a milioane de români! Aici ne întâlnim cu istoria, cu generaţia de aur a Aradului, model pentru noi, toţi cei de astăzi…

Explicațiile fiecărui exponat vor fi oferite de muzeograful dr. Maria Pantea.

http://www.muzeulvasilegoldis.ro/istoric/

 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro