Cultura Stire

Filmul „În numele pământului”, realizat din cadre pictate, în premieră, la Cinematograful „Arta” din Arad

27.02.2024 ⋅ 0 comentarii


Lungmetrajul „În numele pământului”/„The peasants”, realizat din cadre pictate în ulei, care are la bază romanul „Țăranii” de W.S.Reymont, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1924, va fi proiectat la Cinematograful „Arta” din Arad.

Filmul, care este și propunerea Poloniei la Premiile Oscar din acest an, va fi proiectat vineri, 1 martie 2024, de la ora 19.00.

Accesul publicului va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.

Filmul este realizat din aproximativ 40.000 de cadre pictate integral în ulei, în colaborare cu peste 100 de artiști vizuali. A fost folosită aceeași tehnică de animație pictată, devenită celebră datorită filmului „Loving Vincent”, despre viața lui Vincent van Gogh.

Regizorii DK Welchman (Dorota Kobiela) și Hugh Welchman, nominalizați la Premiile Oscar în 2018 pentru „Loving Vincent”, și-au propus să aducă în fața publicului, într-un mod impresionant din punct de vedere vizual, emoțiile și drama pe care Reymont le ilustrează în romanul său.

„Am știut imediat că este o capodoperă. De același calibru ca opera lui Charles Dickens, Thomas Hardy, Émile Zola. Țăranii au fost coloana vertebrală a societății timp de peste o mie de ani în Europa, până la revoluția industrială și nu numai. Am fost încântat de ideea de a aduce această lucrare grozavă în fața unui public din afara Poloniei.”, declară regizorul Hugh Welchman.

Filmul, considerat de reprezentanții presei „un triumf”, este esența a jumătate de secol de pictură europeană de la începutul secolelor al XIX-lea și al XX-lea. Principalii artiști care au inspirat pelicula au fost Józef Chełmoński, Ferdynand Ruszczyc, Jan Stanisławski, Julian Fałat, Leon Wyczółkowski, Piotr Michałowski, Jules Breton și Jean-Francois Millet.

Evenimentele de la Cinematograful „Arta” din Arad sunt organizate de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad.

 

Informații suplimentare:

peste 100 de pictori au fost implicați în proiect

peste 40.000 de cadre pictate integral în ulei

aprox 5 ore dedicate pictării fiecărui cadru

propunerea Poloniei la Premiile Oscar 2024

peste 1.350 litri de vopseluri s-au folosit pentru pictarea cadrelor

 

Sinopsis

Sfârșitul sec. XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat. Dar Jagna este îndrăgostită de Antek, fiul lui Boryna, și, pentru a trăi această iubire, tânăra va încălca toate regulile și standardele sociale ale vremii.

 

Din presă

„Regizorii lui Loving Vincent se întorc cu un alt film de animație pictat în ulei, uimitor din punct de vedere vizual” - The Playlist

„Un film pe care nu-l vei uita ușor” – Loud and Clear

„Pregătește-te să-ți taie răsuflarea” - Hammer to nail

„Absolut fascinant. Una dintre cele mai mari realizări ale animației pe care le-am văzut vreodată. O poveste cu totul captivantă” - Geek vibes nation

„Regizorii lui Loving Vincent se întorc cu o animație răpitoare.” – Indiewire

„O poveste de dragoste fermecătoare și tragică. Coloana sonoră intensă și amploarea epică te atrag și nu te lasă să renunți. Cu adevărat captivantă.” – Next best picture

"Un triumf! Animația pe care trebuie s-o vezi anul acesta." - Nick Sager - The daily beast

 

 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro